Niels Valentin bag tegneskærmen. Her på har han tegnet 26 afsnit af sin tegnefilm Hjørnebjørne, som nu er solgt til Ramasjang. (Foto: Erling J.)

Niels Valentin bag tegneskærmen. Her på har han tegnet 26 afsnit af sin tegnefilm Hjørnebjørne, som nu er solgt til Ramasjang. (Foto: Erling J.)

Tegningernes mester

Niels Valentin har både Lars Von Trier, Thomas Vinterberg og Ramasjang på cv'et

Af
Anette Gundlach

Foto: Erling J. Pedersen Niels Valentin kom ind i filmverdenen, da han tegnede alle baggrunde til Lars Von Triers film, Breaking the waves. Siden da har han tegnet og malet baggrunde til nogle af de største danske film, mest for Trier og Vinterberg. Det gør han stadig, men nu tegner han også for sig selv. Tegneren har netop solgt sine første tegnefilm, Hjørnebjørne, til DR's Ramasjang, hvor man i øjeblikket kan se de finurlige streger de fleste af ugens dage. Ramasjang har købt retten til at vise filmene i de kommende fire år, mange andre lande har også allerede slået til og vil vise dem, men rettighederne har han beholdt selv.

Elgen Ernst og vennerne

I en lejlighed i Roskilde sidder kunstneren ved sit tegnebræt og får figurerne til at fortælle en af deres små historier. Niels Valentin fik ideen til historierne om Ernst Elg, Bjørnen Buller og alle vennerne for fem år siden Han har nu tegnet 26 afsnit, der varer omkring syv minutter hver, en ven animerer de enkle figurer, som bevæger sig rundt på en mere detaljeret og realistisk baggrund med natur fra deres hjemlande i Hjørnebjørne-universet. Niels Valentin håber på at få solgt endnu flere striber og er allerede i gang med at udvikle sine mange ideer. Han har valgt noget så usædvanligt som dyr fra de nordiske breddegrader som hovedpersoner, i stedet for de sædvanlige eksotiske- eller fortidsdyr, som man har set så tit. I modsætning til så mange andre nutidige tegnefilm, har tegneren bevidst bestemt, at tempoet skal være lavt, stemmeføringen rolig og baggrundsmusikken afslappet, så publikum kan nyde tegningerne og historierne i ro og mag.

Bjørnen Buller kigger på fisken i floden, hvor han bor.

Bjørnen Buller kigger på fisken i floden, hvor han bor.

Fra skærm til stuegulv

Datteren på ni er dommer for om nogle af historierne holder, selvom hun er lidt ældre end målgruppen, der er fra tre til otte år. - De yngste går mest op i fortællingerne, mens de ældste synes, at dyrene er meget nuttede, fortæller Niels Valentin. Han har tegnet hovedpersonerne så enkle, at børn i mange aldre kan tegne dem efter, og det er netop noget af den pædagogiske ide bag. Børnene skal kunne tage ideerne fra skærmen med ud på stuegulvet og bruge dem der, forklarer han. ag@roskildeavis.dk

En forfrossen lille fugl hører også til i Hjørnebjørneuniverset.

En forfrossen lille fugl hører også til i Hjørnebjørneuniverset.

Publiceret 19 January 2014 00:15