Det er Maria Degn-Karholt der har stået i spidsen for at få gjort lokalerne lækre og indbydende.

Det er Maria Degn-Karholt der har stået i spidsen for at få gjort lokalerne lækre og indbydende.

Tid til fred og ro i en dyster hverdag

Hos Folkekøkkenet er de blevet færdige med istandsættelsen af baglokalerne

Af
Anne Lind

Anne Andersen

Man mærker det, så snart man træder ind i rummet. Freden og roen. Larmen fra Haderslevvejs mange biler kan slet ikke høres her i baglokalet hos Folkekøkkenet. Gulvet er hvidt, det samme er væggene, med undtagelse af en lilla væg i den ene ende og et smukt tapet i den anden. Hvis man ikke vidste det, så ville man aldrig gætte på, at det her, er et værested for folk med misbrug og svære vilkår i livet.
“Vi har været i gang med det her lokale sådan on/off i 1,5 år. Nu er det endeligt blevet færdige, og både os og brugerne er rigtig glade for det”, fortæller Maria Degn-Karholt og kigger stolt rundt i det der tidligere var et uopvarmet lokale der blev brugt som opbevaring og alt muligt-rum.
“Nu har vi et sofa-hjørne, hvor der er mulighed for at se fjernsyn, høre radio, spille Wee eller andre spil. Så har vi vores kreative værksted, hvor man kan male eller sy. Og ved det høje bord er det meningen, at der skal være en computer, så man kan komme på nettet”.

Et fælles projekt

Det har kostet omkring 150.000 kroner at sætte lokalerne i stand og at få dem til at fremstå som hyggelige og indbydende. Det er Folkebiksen der har betalt det beløb, mens både malereren og VVS-manden har givet en gratis hånd med. Og ifølge leder af Folkekøkkenet John Pichard Christensen, så er de nye faciliteter med til at styrke fællesskabet på stedet:
“Brugerne mødes på kryds og tværs, når de sidder herude. De taler måske med nogle, de ikke plejer at snakke med og det er både unge og gamle der er med, når der eksempelvis bliver spillet Wee”.

Der er også et musikrum som brugerne kan benytte.

Der er også et musikrum som brugerne kan benytte.

Smilehullet

Lokalerne er allerede blevet navngivet - efter en konkurrence blandt brugerne faldt valget på “Smilehullet”:
“Navnet skulle gerne signalere noget positivt, og det skulle jo gerne være et sted, hvor brugerne de kan gå hen, og lidt glemme den dystre og mørke hverdag en del af dem har”, pointerer John Pichard Christensen.

Pia Christensen får en til to gange om ugen en NADA-behandling af Maria Degn-Karholt.

Pia Christensen får en til to gange om ugen en NADA-behandling af Maria Degn-Karholt.

Frivillige er velkomne

Maria og John håber på, at de kan få en håndfuld frivillige til at “styre” Smilehullet og være der et par timer om dagen og hygge om brugerne.
“Det kunne være nogle unge, energiske studerende der kom her, og var med til at få endnu flere gode ideer til, hvordan vi udvikler stedet. Alle er selvfølgelig velkomne, vi kan altid bruge hjælp”, lyder det fra John.
Et af de nye tiltag i Smilehullet er, at brugerne en gang om ugen kan komme og få repareret deres tøj. En af de frivillige står klar ved symaskinen hver tirsdag fra klokken 13.00-17.00 og assisterer med alt lige fra en ny lynlås i jakken, en tabt knap eller et hul på knæet:
“Det er der rigtig mange der benytter sig af, og har brug for. Det er Elisabeth, som har været frivillig i køkkenet i mange år, som også sætter sig ved symaskinen. Med hvis man selv kan sy, så er man også velkommen til det” forsikrer Maria.

NADA

En anden af de tiltag der er blevet en succes, hos brugerne af Folkekøkkenet, er NADA. En proces hvor man får stukket fem små nåle i øret, og som påvirker forskellige punkter i kroppen:
“Rigtig mange af vores brugere har været glade for det”, fortæller Maria der er kvinden der placerer nålene.
Pia Christensen på 48 år er en af dem, der flere gange ugentligt sætter sig i stolen og sidder 45 minutter med små, orange nåle i ørerne.
“Førhen var jeg tit stresset, og jeg havde ofte trælse tanker. Jeg havde også sådan en snurrende fornemmelse i den venstre arm. Det er forsvundet nu”, fortæller hun, mens Maria beder hende om at tage en dyb indånding, inden den næste nål bliver placeret:
“Man slapper virkelig af. De første gange, jeg blev behandlet, blev jeg rigtig træt og måtte hjem og sove et par timer. Jeg har helt klart fået det bedre, og det er rart at gøre noget for mig selv”, siger Pia Christensen inden hun lukker øjnene og tager sig en lille lur med nålene i ørene.

“Brugerne mødes på kryds og tværs, når de sidder herude”.
John Pichard Christensen, Leder af Folkekøkkenet.

Publiceret 19 January 2014 11:00