Morten Teilmann-Jørgensen fra Kongernes Jelling ved museets varetegn, nemlig en kopi af Jellingstenen. Den er dog ved at blive splittet op. Ganske som museets fortid, der bliver til en helt ny fremtid.

Morten Teilmann-Jørgensen fra Kongernes Jelling ved museets varetegn, nemlig en kopi af Jellingstenen. Den er dog ved at blive splittet op. Ganske som museets fortid, der bliver til en helt ny fremtid.

Træd ind i Valhal - hos Kongernes Jelling

Til næste år er det planen, at Kongernes Jelling åbner i nye klæder og byder på indgange til fortidens Jelling, hvor gæsterne inddrages på nye måder

Af
Jørgen Flindt

Træd ind i skibsætningen, hvorfra man kan sejle til Valhal. Eller stil dig op på tagterrassen og kig i en kikkert, der ikke giver mulighed for at se langt, men til gengæld kan få dig til at se tilbage i tiden. Til den gang Harald med den blå tand stod lige derovre ved højene.
Historien om fortidens Jelling er unik, og derfor har museet Kongernes Jelling fortalt historien om den i mere end ti år.
Historien ændrer sig dog, og Kongernes Jelling ændrer sig også. Ret markant endda. Der bygges større, der bygges om, og et tysk firma er samarbejde med Nationalmuseet og Vejle Kommune i fuld gang med at finde på nye formidlingsmetoder, så historien skal fortælles på sin helt egen måde. Man skal væk fra plancher og over til en mere inddragen. Hænder der gerne må røre ved tingene og ører, næse og øjne, som bliver aktiveret.
“Når man, som vi, har fået mange penge til at tænke på en ny måde, jamen så forpligter det selvfølgelig. Og det gør jo også, at det er stor og meget spændende udfordring. Vi arbejder meget med stemninger. Stemninger fra dengang. Den gode historie skal selvfølgelig være i centrum, og den skal fortælles via stemninger. Det kan være med lys- og lydsætninger, digitale løsninger med videre,” forklarer Morten Teilmann-Jørgensen, der er leder af projektet med at få ændret Kongernes Jelling.
Blandt andet arbejdes der med forskellige temaer, deriblandt skibssætningen i Jelling, der blev skabt for at lade de døde “sejle” ind i Valhal. Med en form for lys, lyd og digitale finurligheder er det planen, at gæsterne på museet skal kunne tages med ind i dødsriget.
“Ja, i hvert fald skabe en måde, så gæsterne får opfattelsen af, at ja, nu er de døde, og skal videre over i dødriget”, forklarer projektlederen.
Og fortsætter:
“Det hele handler som sagt om stemninger og på den måde være med til at formidle historien videre. Der skal tænkes i de store historiske linjer som kristendommens indtog, men også de helt nærværende og unikke ting for Jelling, og der skal selvfølgelig stadig være en rød tråd i oplevelserne. Det skal være sig sådan, at uanset om du er ekspert i Jellings historie, eller aldrig har hørt om Jelling før, så får du noget med fra herfra.”

Tysk firma

Dog er ikke alt på plads endnu. De gode idéer skal et firma fra Berlin stå for. Et firma der er vant til at lave formidling til museer.
“De er ret gode til det, de laver. Men derudover har det den fordel, at de overhovedet intet kender til Jellings historie i forvejen. Så dels betyder det, at vi skal fortælle dem historien fra bunden, og dels at de stiller mange spørgsmål om ting, som vi måske selv havde taget lidt for givet,” siger han.
Planen er, at Kongernes Jelling skal åbne i nye klæder til sommer næste år. Prisen løber op i omegnen af 70 millioner kroner. Penge som fonde står bag, deriblandt Veluxfonden, som har givet 34 millioner.
Kongernes Jelling kan i ombygningsperioden stadig besøges. Mandag til fredag er der åbent for information og mindre butikssalg.
Og man kan stadig booke rundvisninger på monumentområdet.

Museet skal udvides mod vest. men indtil videre er kun fundamentet på plads.

Museet skal udvides mod vest. men indtil videre er kun fundamentet på plads.

Publiceret 19 January 2014 12:00