Mandag var der nytårsfrokost på programmet hos HjerneSagens lokalforening Køge, Stevns, Solrød og humøret og stemningen var fin i selskabslokalerne ved Skensvedhallen. (Foto: JCJ.

Mandag var der nytårsfrokost på programmet hos HjerneSagens lokalforening Køge, Stevns, Solrød og humøret og stemningen var fin i selskabslokalerne ved Skensvedhallen. (Foto: JCJ.

Aktiv tilværelse til trods for hjernesygdom

Af
Per Møller

SAMVÆR: Selvom man har været ramt af en blodprop eller blødning i hjernen, kan man godt have en aktiv og meningsfyldt hverdag.
Hvert år rammes godt 12.000 mennesker af en blodprop eller en blødning i hjernen. Ca. 40.000 lever med følgerne af apopleksi eller afasi. Apoleksi er en samlebetegnelse for to hjernesygdomme, blodpropper i hjernen og hjerneblødninger, mens Afasi er en betegnelse for forstyrrelse og tab af evnen til at anvende sproget både i tale og i skrift.
For at give disse mennesker, der ulykkeligvis rammes af disse handicap, noget at støtte sig til, findes en forening, der tager vare på og gør det værd at leve, trods handicappet.
Landsforeningen HjerneSagen blev stiftet i 1994 af Landsforeningen for Afasiramte og Dansk Apopleksiforening. HjerneSagen er en privat, almennyttig forening for mennesker ramt af blodprop eller blødning i hjernen, deres pårørende og andre interesserede.
HjerneSagens arbejder bl.a. for at forebygge at mennesker rammes af blodprop eller blødning i hjernen, at sikre bedst mulig behandling og genoptræning af disse mennesker, samt at sikre bedst mulig støtte til de ramte og deres pårørende.
HjerneSagen har i dag 42 kommunale HjerneSagsforeninger - bl.a. lokalt, nemlig Hjernesagen i Køge, Stevns og Solrød.
Hjernesagen Køge, Stevns og Solrød, der blev stiftet i 2002, har i dag 125 medlemmer, Foreningen holder til i selskabslokalerne på Højelsevej 1 i Lille Skensved - lige ved Skensvedhallen.
Medlemmerne mødes mandage i lige uger fra kl. 14-16. Hver mødedag har sit tema - f.eks. mandag den 20. januar, hvor Lørdags-Avisen kiggede forbi, stod den på nytårsfrokost, og stemningen var som altid, helt i top hos de til dagen ca. 15 fremmødte.
Mandag den 3. februar er der foredrag på programmet, hvor en person kommer forbi og fortæller om det at være født som spastikker. Og en måned senere er der sang og musik på plakaten. Bankospil bydes indimellem også på.
- Vi prøver hele tiden at variere programmet, så der er noget for enhver. Vi arrangerer også udflugter. F.eks. skal vi den 17. marts en tur i biografen og mandag den 31. marts skal vi på besøg i Naverhulen i Helsingør. Og to gange årligt - den sidste torsdag i maj og sidste torsdag i november går turen til Kolobrzeg ved Gdansk i Polen, hvor vi er frem til søndag hvor turen går hjemover igen. Om sommeren står den bl.a. på grillfest og i november på julehygge. Alle ture foregår med handicapvenlige busser, fortæller foreningens formand Connie Andersen.
Selvom foreningen holder til i dejlige omgivelser i Lille Skensved, så har man alligevel et inderligt ønske om med tiden at få tildelt lokaler i Køge eller i Ølby Centret.
- Vi har jo medlemmer der kommer fra både Solrød og Stevns - derfor vil lokaliteter i Køge eller i Ølby Centret gøre det langt, langt nemmere for dem at komme til vores møder. Godt nok er der forbindelse med bus 242 til døren, men det betyder også, at vores møder er meget tidsbegrænsede, da alle jo gerne skulle nå bussen når den kører tilbage mod Ølby og Køge, siger kasserer Annie Pedersen, der har styret foreningens pengekasse i to år - efter først fire år på formandsposten.
Ønsker man mere information omkring et medlemsskab af HjerneSagens lokalforening Køge, Stevns, Solrød kan man kontakte formand Connie Andersen på tlf. 5093 3480 eller kasserer Annie Pedersen på tlf. 5657 7625.
Man behøver ikke at være syg for at tage del i foreningens aktiviteter. Alle er velkomne.
Landsforeningen tilbyder 4 former for medlemsskab: enkeltmedlemskab, husstandsmedlemskab, institutionsmedlemskab og støttemedlemskab.
HjerneSagens protektor er HKH Kronprinsesse Mary.
Se også www.hjernesagen.dk.

- Jeg er foreningens drivkraft, fortalte Bjerne Thomsen der ikke har tabt det gode humør trods bundet til en rullestol. (Foto: JCJ).

- Jeg er foreningens drivkraft, fortalte Bjerne Thomsen der ikke har tabt det gode humør trods bundet til en rullestol. (Foto: JCJ).

Publiceret 23 January 2014 17:15