Tænketank skal give mere nerve til lokaldemokratiet

Politikere fra flere partier, kommuner og regioner danner ny lokalpolitisk tænketank. Ambitionen er, at sætte lokaldemokratiet på dagsordenen og skabe mere interesse for det lokal- og regionalpolitiske arbejde

En ny tænketank med foreløbig 14 medlemmer fra forskellige partier, kommuner og regioner skal tilføre lokaldemokratiet mere nerve, øget opmærksomhed og bidrage til debatten om lokalpolitikernes arbejdsvilkår.

Det er der også brug for, mener en forsker, der har fulgt lokalpolitik gennem flere valgperioder.

“Det er en alletiders ide at finde ud af, hvad det er for nogle problematikker, man møder som lokalpolitiker, hvordan man håndterer de situationer, man bliver sat i, og at se på rollen som kommunalpolitiker,” siger professor Ulrik Kjær fra SDU.

Flere undersøgelser

Professoren har lavet flere undersøgelser, der viser at lokalpolitikerne er frustreret over de samme ting, og debatten således har kørt i det samme spor i årevis.
Initiativet til Den Lokalpolitiske Tænketank er taget af Mediehuset DenOffentlige, der forener aktører i og omkring den offentlige sektor om information, videndeling og netværk. Målet er blandt andet at give lokalpolitikken en stærkere stemme i den nationale debat.

Lokalpolitikernes arbejdsvilkå

“Der er en skæv balance i debatten, hvor det i høj grad er organisationer, kommentatorer og folketingspolitikere, der sætter dagsordenen. Men langt størstedelen af velfærdsproduktionen, aktiviteterne i den frivillige sektor og grundlaget for væksten sker lokalt og regionalt. Derfor er der behov for, at lokalpolitik får en klarere stemme i den nationale debat. Med Den Lokalpolitiske Tænketank kan vi bidrage konstruktivt til den udvikling,” siger Nick Allentoft, der er chefredaktør for DenOffentlige.dk og selv har erfaring fra lokalpolitisk arbejde.

De senere års udvikling med større kommuner, har øget afstanden mellem lokalpolitikerne og vælgerne. Ved kommunal- og regionalvalget sidste år steg stemmeprocenten for første gang i mange år - måske et tegn på, at interessen for politikernes arbejde er på vej op igen. Tænketanken skal hjælpe denne udvikling på vej, og det får ros fra tidligere lokalpolitikere.

Publiceret 28 January 2014 07:00