KOMMENTAR:

Hold bare hovedet højt hævet

Esbjerg Energy havnede i sidste uge i sin mest ulykkelige sag nogensinde. Men man håndterede den med dygtigt lederskab, der kalder på stor respekt.

Af
Rune Weitling

KOMMENTAR Puha! Det var lidt af en Cross-checking, som både klub og fans i en stolt ishockey-by blev ramt af i fredags.
Tre spillere blev fyret for såkaldt matchfixing, og det var bestemt ikke hvem som helst. Mest prominent er naturligvis Kirill Starkov, hvis far er en sand legende på disse kanter. Og sønnen var godt på vej til at nyde samme status. Det kommer aldrig til at ske. Kirill vil for altid være dømt ude, og det er der ikke så meget at sige til. Han svigtede klubben, han svigtede fansene, han svigtede sin medspillere og han svigtede sig selv.
Præcis ligesom medspillerne Tyler Mosienko og Dennis Jensen gjorde det.

Snyd er altødelæggende

Når det er skrevet, er der så heller ikke mere at sige til det. Klubben har taget konsekvensen, spillerne er fortid, og dermed bør heksejagten stoppe.
Ingen begræder det formentlig mere end spillerne selv, og selv om det på ingen måde er nogen undskyldning, så er de formentlig hverken de første eller de sidste i ishockeysporten - eller andre idrætsgrene - der har begået samme idiotiske handling.
Man kunne dog inderligt - og naivt - håbe på, at de var de sidste, og i den forbindelse er der al mulig grund til at rose ledelsen i Esbjerg Energy.
Der var bestemt ingen slinger på skøjterne, da de tre spillere skulle hældes ud. Og heldigvis for det. Matchfixing er snyd, og snyd er altødelæggende for sporten. Og det skal stoppes. Derfor var det også befriende at se, at man udviste så fornemt lederskab. For tro mig, det har ikke været nemt, selv om der reelt ikke var noget valg.

Ingen over klubben

Ishockeyen i Esbjerg er på vej til at blive genfødt, og som de fleste, der har fulgt bare lidt med fra sidelinjen, ved, er det ikke den nemmeste fødsel. Men i ledelsen klør man troligt på og arbejder gerne 26 timer i døgnet med og for projektet.
Derfor havde man naturligvis gerne været foruden at opsige de to måske bedste spillere i truppen og lide et kæmpe sportsligt tab. For det er det. Til gengæld har man vundet stort på sympatikontoen, ligesom man med den resolutte handlekraft har fået mejslet i sten, at INGEN er over klubben. Heller ikke stjernerne og klublegendens søn.
Nej, klubben har statueret et fornemt eksempel, som forhåbentlig kan vise alle andre spillere - ikke mindst de unge - at matchfixing er helt og aldeles uacceptabelt. Og at det har konsekvenser.
Af samme grund er det også helt ude i skoven, når såkaldte eksperter og meningsdannere taler om, at det her kan få konsekvenser for Esbjerg Energy sponsormæssigt. Medmindre det er i positiv retning, så er det noget decideret vrøvl.
Vis mig den erhvervsvirksomhed, for det er sponsorer altså som regel, som ikke mener, at ledelsen i Esbjerg Energy har udvist lige præcis den handlekraft, man ønsker. Vis mig den erhvervsleder, som vil tænke, at det var godt nok dårligt håndteret af klubben. Vis mig den erhvervsleder, som tænker, at når klubben udviser mod og fyrer sin to bedste spillere på grund af matchfixing, så vil man ikke længere støtte op om ledelsen. Vis mig den erhvervsleder, som ikke synes, at lige præcis denne her håndtering af sagen er dygtigt lederskab. Nej vel.
I erhvervslivet handler det om kontant og konsekvent ledelse, hvor der altså ikke er rundbords-møder og en ‘second chance', når der bliver svindlet. Det samme har vist sig at være tilfældet i byens ishockeyklub. Heldigvis for det.
Af samme grund skal alle i og omkring klubben holde hovedet højt hævet på trods af denne ulykkelige sag.

Publiceret 28 January 2014 12:00