Godt gang i kortsåillet. Til højre ses Den Gule Dørs medarbejder, Jørgen Cramer Pedersen. (Foto. JCJ).

Godt gang i kortsåillet. Til højre ses Den Gule Dørs medarbejder, Jørgen Cramer Pedersen. (Foto. JCJ).

Et aktivt værested i Køge fylder 20 år

Den Gule Dør på Sygehusvej i Køge fejrer jubilæet med åbent hus fredag den 7. februar.

Af
Per Møller

JUBILÆUM: Et af Køge Kommunes aktivitets- og samværstilbud til voksne med særlige behov, Den Gule Dør på Sygehusvej 25 B i Køge, kan nu markere at det er 20 år siden stedet åbnede.
Den Gule Dør er et åbent værested for borgere med psykiske problemstillinger, der bor i Køge Kommune. Det kræver ikke visitation at besøge stedet. Man kan komme lige ind fra gaden og tage del i aktiviteterne.
Den Gule Dør tilbyder forskellige former for aktiviteter samt kompenserende specialundervisning som tilbydes af en ekstern tilknyttet underviser.
- Grundtanken i Den Gule Dør er at skabe et miljø, der fremmer vækst og udvikling, hvor værdierne som respekt, læring, stabilitet, rummelighed og brugerinvolvering er det pædagogiske omdrejningspunkt i samarbejdet mellem brugere og medarbejdere, forklarer Jørgen Cramer Pedersen, der er mangeårig medarbejder i Den Gule Dør.
Både brugere og personale kan se tilbage på 20 år med mange spændende aktiviteter og oplevelser.
- Vi har haft og har rigtigt mange aktive tilbud som vore brugere medvirker i med stor glæde og entusiasme. Nævnes kan bl.a. vore årlige ferieture som så at sige har bragt os rundt overalt i Danmark. Sidste år kunne vi fejre 10 års jubilæum for vore ture til Sverige, hvor 10-12 mænd drager afsted og bor i 3-4 dage på en ødegård – og hygger sig med at fiske og ellers klare sig selv. Vi har også mange tiltag hvor vi forsøger at integrere os i det lokale samfund. Bl.a. er vi i disse uger tilmeldt ”Køge på Vægten” med tre hold. I forbindelse med dette har vi hver uge fokus på motion og kost, ligesom der tilbydes motion i fitness to gange om ugen. Vi har vores kreative værksteder – syværkstedet og malerværkstedet. Deltagerne på malerværkstedet har bl.a. udstillet på Galleri Bødkergården i Kirkestræde her i Køge og på Borup Plejehjem. Det er også en god måde at komme ud og vise os frem på i offentligheden. Vi har undervisninger og foredragsrækker og i vores café medvirker mange brugere med indkøb og madlavning. Jo, der er mange tilbud at vælge imellem, som gør hverdagen lettere selvom man er psykisk sårbar, fortæller Jørgen Cramer Pedersen.
Borgere, der ikke er bosat i Køge kommune er også hjerteligt velkomne. Her skal kommunen, hvor borgeren kommer fra, som nævnt ovenfor købe pladsen til borgeren.
- Man er meget velkommen til at kigge ind – eller kontakte os på telefon – for at høre nærmere om mulighederne for at blive en del af vores samvær, fastslår Jørgen Cramer Pedersen.
Det har dog ikke været rosenrødt altid for værestedet Den Gule Dør.
- Nej, vi har da også haft vore oppe- og nedture. Tilbage i 2007 var vi således på nippet til at blive lukket, men bl.a. takket være opbakning fra rigtigt mange borgere og en række underskriftindsamlinger, lykkedes det at bevare Den Gule Dør – og det er vi naturligvis meget glade for i dag, fortæller Jørgen Cramer Pedersen på vegne af personale og brugere.
Den Gule Dør har åbent mandag kl. 9-15, tirsdag kl. 9-20, onsdag kl. 8-16 samt torsdag og fredag kl. 9-14.
Hver torsdag fra kl. 17.30-21.00 overtager Torsdagsklubben lokalerne. Torsdagsklubben er tilegnet borgere med fysiske og psykiske problemstillinger.
- Formålet med Torsdagsklubben er at skabe et rum, hvor man mødes med andre mennesker og kan være en del af et fællesskab, med mulighed for at skabe venskaber og få fælles oplevelser. Det pædagogiske personale er med til at skabe rammerne for det sociale samvær, fortæller Jørgen Cramer Pedersen.
I Torsdagsklubben har man bl.a. mulighed for at hygge sig over en kop te/kaffe, snakke med andre, læse avis, spille spil og meget mere. Der er fælles spisning og nogle gange arrangeres forskellige aktiviteter.
Den Gule Dør markeder jubilæet med åbent hus fredag den 7. februar kl. 10.00-14.00 i lokalerne på Sygehusvej 25 B i Køge. Der vil blive serveret lidt mad og drikke, og for dem der ønsker det vil der også blive arrangeret rundvisning, så man kan få et kig ind i de hyggelige lokaler, som danner ramme for Den Gule Dørs aktiviteter. Alle er velkomne.

I caféen medvirker mange brugere med indkøb og madlavning. (Foto. JCJ).

I caféen medvirker mange brugere med indkøb og madlavning. (Foto. JCJ).

Malerværkstedet hvor mange kreative billeder bliver skabt. Her får medarbejder Jørgen Cramer Pedersen (tv) sig en malersnak med en af værkstedets brugere. (Foto. JCJ).

Malerværkstedet hvor mange kreative billeder bliver skabt. Her får medarbejder Jørgen Cramer Pedersen (tv) sig en malersnak med en af værkstedets brugere. (Foto. JCJ).

Hygge på værestedet Den Gule Dør på en kold vinterdag. (Foto: JCJ).

Hygge på værestedet Den Gule Dør på en kold vinterdag. (Foto: JCJ).

Den Gule Dør på Sygehusvej 25 B i Køge.

Den Gule Dør på Sygehusvej 25 B i Køge.

Publiceret 31 January 2014 15:45