Objektglas fra vævsarkivet. (Foto: Hvidovre Hospital).

Objektglas fra vævsarkivet. (Foto: Hvidovre Hospital).

Et enestående arkiv

Patologiafdelingen på Hvidovre Hospital producerer i forbindelse med blandt andet kræft-screeninger en enorm mængde vævsprøver, som alle gemmes for eftertiden. Det efterhånden omfattende arkiv har netop fået nyt fremtidssikret hjem – på hjul.
- Det nye arkiv er en stor forbedring af arbejdsmiljøet for afdelingens medarbejdere. De skal ikke længere ned på knæ, når de skal finde en tidligere prøve frem. Nu bliver alle prøver opbevaret i en god arbejdshøjde, fortæller ledens overlæge Carsten Rygaard fra Patologiafdelingen.

- Vævsarkivet er et enestående værktøj, som vi benytter i vores daglige diagnostik, når vi fx skal følge op på et patientforløb. Den historik, som ligger i arkivet, kan sige noget om udviklingen i patienternes sygdom. Også forskningsmæssigt er arkivet attraktivt, fordi materialet er en 'biobank', der går helt tilbage til hospitalets åbning i midten af halvfjerdserne, siger han.
Det nye arkiv er finansieret af en arbejdsmiljøbevilling og indeholder 720 hyldemeter med en kapacitet på i alt 72 ton. Arkivet består af 15 separate reoler på hjul, som via håndhjul og et sindrigt kædetræk kan flyttes tæt sammen alene ved håndkraft.
De mobile reoler gør, at de mange hyldemeter kun fylder et areal på 133 kvadratmeter.
 

Publiceret 31 January 2014 09:00