Inklusion gør ondt

På Øster Nykirke Skole skal man lukke specialklasse ned. Og det gør ondt på elever, forældre og skole

Af
Jørgen Flindt

Meldingen kom ikke uventet, men den kom torsdag før påske, og dermed er det helt sikkert og vist.
Specialklassen for socio-emotionelle børn, som Øster Nykirke Skole ellers har haft i mange år, skal lukke og slukke efter skoleferien. I alt er der otte børn, der derfor skal se frem til nye tider. De tre af dem på andre skoler i Vejle Kommune, fem af børnene er fra skolens eget distrikt, og skolen vil arbejde på, at de forbliver i Vonge.
“Selvom det var ventet, var det et chok for forældrene til børnene,” siger skoleleder Preben Møller Panduro.
For eleverne og forældrene ved, hvad de har, men de ved ikke, hvad der venter.
“Der er tale om svage børn, og nu er det vigtigere end nogensinde, at det er børnenes tarv, vi voksne skal fastholde og arbejde for. Vi har eksempelvis en elev, der har skullet bruge to år på at lære at give og få et knus. Nu skal eleven flyttes, og vi skal sammen med den modtagende skole arbejde for, at disse fremskridt ikke sparkes tilbage til år 0,” forklarer skoleinspektøren.
Men faktum er, at specialklassen nedlægges, for eleverne skal nu inkluderes i skolernes almindelige tilbud. Det faktum kommer også til at ramme skolen og de ansatte.
“Det rammer skolen hårdt og vil komme til at få en direkte betydning i form af, at vi får for mange hænder i forhold til elever. Så der skal kigges på eventuelle personaleforflyttelser. Kommunen har lovet, at der ikke bliver færre ansatte i kommunen som helhed, men nu skal vi til at se på, hvor mange og hvem, der skal forflyttes fra vores skole til andre steder i kommunen,” siger han.

Publiceret 01 May 2014 10:00