Fra indvielsesreceptionen for det nye frirum under højbanen. Projektkoordinator Birger Kruse holder “snoren”, mens en af brugerne, Stefan, skærer det over med en brødkniv. Foto: Mikkel Carlsen

Fra indvielsesreceptionen for det nye frirum under højbanen. Projektkoordinator Birger Kruse holder “snoren”, mens en af brugerne, Stefan, skærer det over med en brødkniv. Foto: Mikkel Carlsen

Socialt udsatte jubler over nyt fristed under højbanen

Et nyt frirum i Vejle skal give bedre forhold for byens socialt udsatte

Af
Af Mikkel Carlsen

Onsdag den 30. april åbnede et nyt frirum for misbrugere og socialt udsatte under højbanen i Vestergade i Vejle.
De udsatte, der holder til i området, har længe efterlyst faciliteter som toilet, vand og varme, og det har de nu fået med det nyistandsatte lokale.
”De ville gerne have et rum, hvor de kunne være i fred, og det er tanken, at det her skal være deres eget sted, som de kan føle ejerskab for, men der vil komme en gadesygeplejerske, som de kender, og som kan se til dem,” siger formand for Voksenudvalget i Vejle Kommune Gitte Frederiksen.
Lokalet vil dog blive låst af om natten.

Åbning i højt humør

Åbningen af det nye frirum blev markeret med en indvielsesreception, hvor brugere, projektmedarbejdere og en enkelt repræsentant for nærområdets handelsliv var til stede.
Stedets fremtidige brugere var til gengæld mødt talstærkt op i det gode vejr, og humøret var højt.
”Vi sikrer her et godt naboskab og gør det nemmere for os alle at leve side om side og bruge byen, så vi kan leve det liv, vi hver især ønsker os. For Vejle er for os alle,” lød det blandt andet i Gitte Frederiksens åbningstale.
Hun sluttede talen af med at overrække brugerne en gavecheck på 1.000 kroner til udsmykning af lokalet.
”Vejle Kommune længe leve!” råbte en af modtagerne, og det blev efterfulgt af et stort bifald.

Der blev sørget godt for receptionsgæsterne. Foto: Mikkel Carlsen

Der blev sørget godt for receptionsgæsterne. Foto: Mikkel Carlsen

Fælles dialog

En af initiativtagerne bag projektet er Birger Kruse fra Velfærdsstaben, Vejle Kommune.
”Vi have ikke nogen illusioner om at flytte folk herfra. Derfor ville vi i stedet opgradere det,” siger han.
Det er foregået som et samarbejde mellem kommunen, brugerne, de forretningsdrivende og Copenhagen Living Lab, der har ekspertise i velfærdsinnovation
”En by kendes på, hvordan den evner at rumme alle borgergrupper. Det har også været vigtigt for os at inddrage butikslivet og politiet og skabe en fælles dialog om stedet,” siger Birger Kruse.
En af stedets brugere er Jacob Holst Nielsen, der sidder med i Vejle Udsatteråd som repræsentant for de socialt udsatte. Han mener, at der er kommet meget godt og positivt ud af projektet.
”Sådan noget her løser jo ikke alle problemer, men det er med til at give et bedre miljø hernede. Før varmede man sig ved en tønde om vinteren, nu har vi varme og vand og tag over hovedet,” siger han.
Det var dog ikke alle, der var lige optimistiske. En af brugerne trak Lokalavisens udsendte til side og opfordrede ham til at tage et kig på udendørsurinalet, der ifølge ham er fyldt med kanyler.
”Sådan kommer der til at se ud derinde om en måned,” sagde han.

null

Publiceret 01 May 2014 11:15