Valdemar fra Nr. Bjert elsker, ligesom mange andre børn, at riste skumfiduser over bål.-

Valdemar fra Nr. Bjert elsker, ligesom mange andre børn, at riste skumfiduser over bål.-

Snobrød og hygge:

Må du tænde bål i haven?

Er det overhovedet tilladt at tænde bål i en villahave i byen?

Det korte svar er ja. Det siger miljøsagsbehandler Karen Bjørnskov Petersen fra By- og Udviklingsforvaltningen, men tilføjer, at der er nogle retningslinjer, som er vigtige at følge for sikkerhedens skyld, men i høj grad også for, at man ikke generer naboerne.
“Selvom man bor i byen og har en lille villahave, kan man sagtens lave bål. Man skal bare huske, at bålstedet ikke må være større end 120 cm i diameter, og så skal der være mindst 10 meter til nærmeste bygninger,” uddyber Karen Bjørnskov Petersen. Desuden må et bål ikke være til væsentlig ulempe for omgivelserne.

Brug kun tørt og rent brænde

En anden vigtig forholdsregel er, at man kun må bruge tørt og rent brænde, altså det samme træ, som man ville tænde op med i sin brændeovn.
“Når det er så vigtigt, at man kun bruger tørt og rent brænde, så er det for at minimere røgudvikling, og dermed få færre af de sundhedsskadelige partikler, som findes i røg,” siger Karen Bjørnskov Petersen.

Haveaffald skal på genbrugspladsen

Afbrænding af haveaffald er ikke tilladt i byzonerne, heller ikke i vinterhalvåret. Haveaffald skal i stedet afleveres på genbrugspladsen, hvor det bliver genbrugt til kompost. Genbrugspladserne har åbent på stort set alle årets dage, også i weekenderne.
“Reglen om, at man ikke må brænde haveaffald af, skyldes kort og godt, at det giver rigtig meget røg. Det vil være utrolig generende for naboerne, hvis man brænder haveaffald af, og derfor ville det blive en stor belastning for det gode naboskab, hvis det var tilladt,” forklarer Karen Bjørnskov Petersen.

Folder om havebål

Vil du læse mere om retningslinjerne for havebål og afbrænding af haveaffald, så har Kolding Kommune udgivet en folder ' Afbrænding af haveaffald/bål i Kolding Kommune', som ligger på kommunens hjemmeside.

Publiceret 01 May 2014 20:30