En af de historiske oplevelser er synet af historisk korrekte faldskærmssoldater.

En af de historiske oplevelser er synet af historisk korrekte faldskærmssoldater.

På tur tilbage til D-dag

Historie-interesserede mænd er taget på tur til Normandiet for at se på D-dagens scener

Af
Peter Friis Autzen

I disse dage er en flok militærhistoriske “nørder” fra Fredericia Normandiet for at markere og mindes D-dag og invationen, der blev begyndelsen på slutningen af Anden Verdenskrig. I år fejres 70 års dagen. Næsten samtidig fejrede man i Danmark befrielsens 69-års dag.
Det er Militærhistorisk Forening i Fredericia, der har arrangeret turen. Tovholder er pensioneret brandmester Hans Dal, som har besøgt Normandiet D-dags-kyster syv gange før. Også for fem år siden arrangerede han en tur.
“Efter turen i 2009 var der flere der spurgte, om jeg ikke kunne arrangere en lignende tur i 2014 på 70 års dagen for invasionen i Normandiet. Lige fra starten besluttede jeg, at turen skulle være en ren mandetur. Skulle ægtefæller og kæreste med, ville det blive en helt anden tur. Jeg har intet imod kvinder, og elsker min kone Anette over alt på jorden, og vi har været sammen i Normandiet seks gange. Men hendes interesse for krigshistorie rækker kun til, at hun lytter til hvad jeg fortæller hende om de steder vi besøger,“ siger Hans Dal.
De 36 militærhistorisk interesserede tog af sted i sidste uge og skal i alt være af sted i 10 dage. Gruppen skal blandt andet besøge det ret nye Overlord Museum, ligesom de oplever et tysk V1 raketbatteri samt de berømte krigskirkegårde med tusindvis af gravstene.

Krigskirkegårdene i Normandiet er et tankevækkende sted.

Krigskirkegårdene i Normandiet er et tankevækkende sted.

Publiceret 05 May 2014 09:45