Steen Hasselriis har overstået de første tre måneder som borgmester. Her er han til åbning af Lynæs MadMarked 1. maj. Michael M. Jørgensen

Steen Hasselriis har overstået de første tre måneder som borgmester. Her er han til åbning af Lynæs MadMarked 1. maj. Michael M. Jørgensen

Hårdt arbejde:

Hasselriis gør status over sine første 100 dage

Halsnæs’ borgmester er over de 100 dage, som nyvalgte politikere uskrevet fredes i, men her er han i “krydsforhør”

Af
Jens Patrick Thiede

BORGMESTERSTATUS Man har en uskreven regel på Christiansborg om, at man “freder” politikere i deres første 100 dage. Her kan de begå fejl og finde sig til rette, uden at pressen kaster sig over dem.
Nu er borgmester i Halsnæs Steen Hasselriis over denne fase, så avisen bad om at komme i audiens til en snak om den nye borgmesters oplevelser, indtryk og status over sin første tid på pinden som kommunens førstemand.

Vækst og udgifter

Hvordan lyder din overordnede status hidtil?
“Hårdt og vedholdende arbejde. Alle har været utrolig positive - både forvaltningen på rådhuset og private aktører, så det har været opløftende. Også selvom jeg kom med en anden partifarve, end man var vant til.“
Hvad er de største personlige udfordringer som ny borgmester både privat og offentligt?
“Jeg arbejder ikke mere end før i min erhvervskarriere med lederansvar samt politisk arbejde. Nu har jeg 'kun' politik samt kortere transporttid.”
“Borgerne stopper mig på gaden og vil gerne spørge ind til emner. Indkøbsturen tager lidt længere, men sådan er det. Jeg lytter altid, men kan ikke sagsbehandle folks enkeltsager, dog kan jeg hjælpe med kontakt, så de kan komme videre i systemet.”
Hvor ser du kommunens største udfordringer de næste fire år?
“Den ene er mangelen på vækst i både indbyggertal og arbejdspladser. Her sætter vi en masse initiativer i gang (se boks). Vores faglighed i folkeskolen skal øges, og vi skal have styr på vores sundshedsudgifter, især til hospitaler.”
“Når vi ser på os selv som kommune, har vi en forpligtelse til at drive os selv ansvarligt og effektivt for skatteborgernes penge.”
Ordet ”åbenhed på rådhuset” huserer ofte i kommunens regi. Hvilke tiltag er foretaget i den forbindelse?
“Vi afholder lyttemøde for borgerne hver måned, hvor de kan møde borgmesteren eller en udvalgsformand. Jeg ønsker mig endnu større tilslutning til de møder, som vil blive evalueret i efteråret, om de skal fortsætte.”
“Jeg tilstræber at være hurtig til at svare folk ved henvendelser - også i sagsbehandlinger, og jeg anerkender folks ret til at stille spørgsmål og få hurtigt svar. Også på sociale medier reagerer jeg hurtigt på nye emner.”
 

Ros til modkandidat

Du været meget ude på erhvervsbesøg på diverse lokale virksomheder i starten af din virkeperiode, hvilke erfaringer har du gjort dig?
“Jeg har været over 20 steder både små og store spredt ud over kommunen. Folk er positive over mine besøg, og jeg får respons på, hvad kommunen kan hjælpe med. Vi laver nu et katalog over emner, hvor det mest typiske er infrastrukturelle forhold, som dog er statsstyret, så vi kun har begrænset indflydelse.”
“Det er også svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft, hører vi. Desuden samarbejder vi med Jobcentret om at få folk i jobcirkulation. Jeg fortæller firmaerne, at skulle de mod forventning støde på forhindringer, har de mit telefonnummer.”
“Jeg kan ikke behandle sagen, men sørge for skred i den. Vi får ros fra erhvervslivet for, at svartiderne er blevet kortere, hvilket allerede startede for et halvt år siden i forrige valgperiode.”
Venstre slog sig især op på erhvervspolitikken under valgkampen, mens I så udpegede Helge Friis til formand for Udvalget for Vækst og Erhverv, hvori består fornyelsen der?
“Jeg anerkender, at Helge Friis er dygtig, men vi har stadig flertallet i Venstre og Dansk Folkeparti. Kombinationen af hans kunnen og vores flertal fungerer godt. “
“Jeg er stadig formand for Det Lokale Beskæftigelsesråd, sidder i bestyrelsen for F5 og i Regionens Vækstforum. Alle steder kan jeg påvirke vores erhvervspolitik, så jeg er fuldstændig med på banen hele tiden.”
Hvad siger jeres kernevælgere til det brede samarbejde i byrådet?
“I starten af valgperioden mente nogle, det var dumt at give Socialdemokratiet så meget indflydelse, men efterhånden kan folk se, det var det, Halsnæs havde brug for.”
“Skal man vende vækstkurven opad, skal det gøres i fællesskab. Erfaringerne viser, at bliver det et stridsspørgsmål, slår det ikke igennem. Vi skal stå bag de samme ting og historier og bakke hinanden op.”
Erhvervspolitikken er vel et af Venstres varemærker. Hvad er tanken bag vækststrategipuljen?
“Det kan jeg ikke gå i detaljer med, da vi i øjeblikket er ved at genoverveje, hvordan vi skal organisere vores erhvervsservice. Vi skal have skabt overblik over de forskellige puljer før budgetlægningen i efteråret.”
 

Erhvervsklima, job & natur

Hvad er fremtiden for F5 Erhvervsservice?
“Det fortsætter ud over prøveperioden i 2014 - måske også i udvidet form.”
vor langt er I med skolereformen?
“Vi er efterhånden kommet rigtig langt, og der er stort set ingen sten tilbage på vejen.”
Hvilke kernepunkter vil du gerne have forbedret i Halsnæs, når denne valgperiode er overstået?
“At få skabt et bedre erhvervsklima og flere arbejdspladser, få balance i økonomien og sænke gælden. Desuden skabe en endnu bedre adgang til naturen samt få igangsat en ny byudvikling i Hundested og Frederiksværk...”

Publiceret 05 May 2014 13:59