Den ulovlige væske med nikotin samt krystaller købt hos Smoke-it i Vejle. Foto: Ina Bjerregaard.

Den ulovlige væske med nikotin samt krystaller købt hos Smoke-it i Vejle. Foto: Ina Bjerregaard.

Butikker i Vejle trodser dom og sælger nikotinvæske

Salg af nikotinvæske til e-cigaretter er i gråzonen, mener butikker i Vejle

Af
Ina Bjerregaard

Salg af væske til de såkaldte e-cigaretter er blevet dømt ulovligt. Det er blevet fastslået i en dom fra retten i Randers, som også fastslår, at netop sådan et produkt er et lægemiddel. En webshop-ejer fik en bøde på 50.000 kroner og yderligere 25 forhandlere er politianmeldt. Det har dog ikke fået de to butikker i gå-gaden i Vejle, Smoke-it og ejuice4you til at fjerne den nikotinholdige væske fra hylderne. Begge steder kunne Lokalavisen uden problemer købe væske til e-cigaret med nikotin.

Uklare regler?

”Det er en gråzone,” fastholder både bestyrer af ejuice4you Anni Malene Madsen samt bestyrer Mariann Lykkeberg fra Smoke-it – trods den klare dom fra byretten. Hos Smoke-it udstiller man dog ikke væsken som indeholder nikotin, men har den bag disken.
”Og vi er hele tiden opmærksom på det og bliver informeret af vores ejer, Jens Andersen, om det, der sker i forbindelse med diskussionen om e-cigaretterne,” siger Mariann Lykkeberg.
Salget af e-cigaretter med nikotin er ifølge Sundhedsstyrelsen vokset eksplosivt i Danmark i de senere år. Nu er den første nikotin-sælger så blevet dømt ved Retten i Randers til en bøde på 50.000 kroner for at sælge den nikotinholdige væske. Manden havde inden dommen fået to påbud fra Sundhedsstyrelsen om at stoppe det ulovlige salg, før styrelsen meldte ham til politiet. Styrelsen oplyser, at den har meldt i alt 25 forhandlere til politiet. Både leverandører og handel har tidligere efterlyst myndighedernes indgriben mod det tvivlsomme salg af nikotinvæske. Det er sket nu med dommen. Men det er ejeren af Smoke-it uenig i.
“Dommer er anket, og så er det lovligt,” mener Jens Andersen.
Hos ejuice4you har ejer Jannik Strunge også fulgt debatten nøje.
“Vi har fulgt godt med, men indtil dommen faldt, har vi ikke vidst, hvordan det ville ende. Men vi regnede med, det ville blive ulovligt, så derfor er vi også klar på vores hjemmeside, der hører til i Tyskland, hvor det er lovligt at sælge det fra. Så nu fjerner vi det fra hylderne. Vi sælger også mest væske uden nikotin,” siger Jannik Strunge. Hos Cityforeningen i Vejle har man ikke hørt, at der bliver solgt ulovlige varer i gågaden.
“Jeg kender ikke den konkrete sag,” siger citychef Michael Pedersen og fortsætter:
“Men vores medlemmer skal selvfølgelig overholde loven. Dog kan vi ikke lege politi, så vi har tillid til at myndighederne sørger for, at loven bliver fulgt. De to forretninger er heller ikke medlem af foreningen.”

Publiceret 10 May 2014 08:30