Mia Jensen og Gartneri Toftegaard har over 100 forskellige slags chilier på hylderne. I år går kunderne først og fremmest efter den stærkeste af slagsen - Carolina Reaper.

Mia Jensen og Gartneri Toftegaard har over 100 forskellige slags chilier på hylderne. I år går kunderne først og fremmest efter den stærkeste af slagsen - Carolina Reaper.

Chili er blevet den nye mandesport

Gartneriet Toftegaard har åbnet for sæsonen, og her er der ikke mindst rift om den megastærke chili Carolina Reaper - verdens stærkeste chili der blev landskendt for at ramme tv-værten Bubber temmelig hårdt.

Af
Martin Rasmussen

GARTNERI: Hvis man har lyst til på egen krop at mærke, hvordan tv-værten Bubber havde det, da han sammen med chilientusiasten Chili Klaus spiste verdens stærkeste chili, Carolina Reaper, så bliver der tilsyneladende ganske gode muligheder for det i løbet af sommeren.
Gartneriet Toftegaard i Vedskølle med speciale i chiliplanter melder i hvert fald om enorm interesse for planten, som senere på året vil bære de enormt stærke chilifrugter, som altså sendte Bubber i gulvet i det videoklip, som efterhånden er set af omkring en million mennesker på Youtube.
Toftegaard åbnede sæsonen i april, og her mærker man i høj grad den stigende interesse for chili, som man selv har været med til at sparke igang, og som Chili Klaus' videoer har skærpet.
- Han har været med til at skabe mere fokus på chili, og det er blevet lidt en mandesport at dyrke chili. Vi ser mange mænd blandt de nye kunder, og mange af dem går målrettet efter de stærkeste chilier, fortæller Mia Jensen, der er salgsansvarlig hos Gartneriet Toftegaard.
Bordene med de mange chiliplanter kan være lidt af en jungle for uindviede, som skal vælge mellem eksotiske navne som Bhut Joloqia, Habanero, Christmas Pepper og Aji Golden. Toftegaard har hele spektret: Fra de meget milde og ikke ret stærke chilifrugter til den megastærke Carolina Reaper, som sammen med blandt andre Bhut Joloqia og Fatali topper skalaen for de chilier, hvor man skal være meget varsomme med, hvor meget man putter i gryderetten.

Chili med citron og mango

Det er altså ikke underordnet, hvilke chiliplanter man får med hjem, for der er enorm forskel på både styrke og smag - og i øvrigt også på planternes behov i dyrkningsmånederne, hvor de hverken skal have for meget eller for lidt vand, og hvor de skal have masser af dagslys men ikke for meget direkte sollys...
Derfor er der mange, der benytter sig af muligheden for at få råd og vejledning fra gartneriets medarbejdere.
- De forskellige chilier varierer meget i smag og aroma. Nogle smager meget af citron, mens andre har noter af abrikos og mango i smagen. Vi har meget engagerede kunder, og vi lærer hurtigt de forskellige typer at kende, så vi kan hjælpe dem med at finde de rigtige planter. Rådene går i øvrigt ikke kun en vej. Vi har mange meget engagerede kunder, og vi får mange gode tilbagemeldinger, som vi virkelig værdsætter, fortæller Mia Jensen, der sammenligner den voksende interesse for chili med den store interesse for eksempelvis ølbrygning og kaffekendskab, der også har bredt sig de seneste år.
Hun bruger selv ofte chili i sit køkken til alt fra pastaretter og sandwich til grillning. Hun vælger oftest chilifrugter fra den midterste del af styrkeskalaen.
- Mine egne favoritter er dem, jeg kan bruge til mange forskellige retter. En af de mest populære blandt kunderne er Toftegaards citronchili, og den er et must hjemme hos mig hvert år. Den er meget anvendelig til eksempelvis grøntsager og fiskeretter, fortæller hun og fremhæver blandt andet chiliens egenskaber til at fremhæve andre aromaer i en ret.
- Jeg brugte for eksempel en smule tørret chili i min julekonfekt sidste år, og det løftede det meget, fortæller hun og understreger dermed den meget brede anvendelighed, som chili har.
Toftegaard mærker ikke mindst den øgede interesse for chili ved arrangementer som den årlige smagedag og chilifestivalen, som begge bliver udvidet i år, så flere kan være med. Udover at give en oplevelse for kunderne, så er arrangementerne også vigtige for Toftegaard, fordi det giver værdifuld viden om, hvilke chilier, der falder i kundernes smag.
- Vi gør meget ud af at teste de forskellige sorter. Vi har over 100 forskellige slags chili, og arrangementerne er en god anledning til at se, hvilke planter vi skal sørge for at have rigeligt af, siger Mia Jensen.

Toftegaards Citronchili er en af de meste populære planter takket være sin moderate styrke, gode smag og meget brede anvendelighed.

Toftegaards Citronchili er en af de meste populære planter takket være sin moderate styrke, gode smag og meget brede anvendelighed.

Frugt og bær

Gartneriet har også mange andre planter på hylderne end bare chili.
Kunderne kan blandt andet vælge mellem 60 forskellige tomatsorter og 20 basilikumsorter, lige som der er en række andre krydderurter på hylderne.
Dertil kommer, at man som noget helt nyt i år byder på et flot udvalg af buske og træer med frugt og bær. Det har der også været enorm efterspørgsel på her i sæsonens begyndelse, fortæller Mia Jensen, ikke mindst som følge af den stigende interesse for den spiselige have i disse år.

Toftegaard udvider sine arrangementer i år for at give endnu flere mulighed for at deltage i blandt andet den populære chilifestival senere på året.

Toftegaard udvider sine arrangementer i år for at give endnu flere mulighed for at deltage i blandt andet den populære chilifestival senere på året.

Publiceret 10 May 2014 12:00