DEBAT:

Syddanmark ser grønt

Af
Af Gunde Overgaard Kandidat til Europaparlamentet (A) Bag Vænget 13

3400 Hillerød


I Nordborg ligger nordens største solcellepark. Energien der genereres herfra kan levere el til 400 parcelhuse. Region Syddanmark har haft succes med initiativet Syddansk grøn vækst, der har sat fokus på og fremmet grønne projekter og –idéer i regionen.
Syddanmark er for alvor er kommet i gang med den grønne omstilling, der er så nødvendig - ikke blot for regionen.
Omstillingen er også vigtig for Danmark, der med relativt tidlige og relativt omfattende energirenoveringer og andre grønne investeringer, har gjort os til nogle af de første og bedste leverandører af grønne løsninger og grøn innovation. Det skaber mange danske arbejdspladser bl.a. inden for byggeriet.

Omstillingen er også vigtig for Europa. Europæiske investeringer i den grønne sektor, vil kunne skabe langt flere jobs, end der i dag kommer ud af initiativer fra strukturfonden og landbrugsstøtten. Jobs, der vil falde på et tørt sted – navnlig i Sydeuropa. Det er herudover af afgørende betydning for Europa, at vi bliver energimæssigt selvforsynende. I dag dækker russisk olie og gas cirka 30% af energiforbruget, og Rusland bruger denne afhængighed aktivt som politisk våben. Det kan vi se i Ukraine i dag, og vi så det også tilbage i januar 2009, hvor Rusland lukkede for gassen – det var en kold vinter, og mange dødsfald fulgte beslutningen i de Østeuropæiske lande.

Omstillingen er naturligvis også af al betydning for hele verden. Vi må og skal nå vores klimamål, og vi må og skal være endnu mere ambitiøse. For os selv, naturen og fremtiden. Betydningen af den lokale indsats kan ikke undervurderes, og Syddanmark viser med sine initiativer et rigtig godt eksempel.
Den 25. maj kan du være med til at bestemme, hvordan Europa skal se ud i fremtiden. Lad dit kryds styrke kampen for den totale grønne omstilling.

Publiceret 10 May 2014 07:00