På Mors Dag er der tradition for at give blandt andet blomster til mødrene

På Mors Dag er der tradition for at give blandt andet blomster til mødrene

Mors dag:

En dyr, amerikansk tradition

Den 2. søndag i maj bliver mødrene fejret med blomster og chokolade

Af
Anne Lind

Anne Andersen

Dagen hvor mødre kan læne sig tilbage og modtage gaver. Eneste krav der skal opfyldes, for at modtage blomster, smykker, chokolade og søde kort er, at man er mor. Men hvorfor fejrer vi egentlig Mors Dag og hvor stammer den fra?
Dagen afholdes i Danmark den anden søndag i maj. Dagen blev opfundet i USA i 1872 af den amerikanske forfatter og kvindevalgretsforkæmper Julia Ward Howe. Dagen er blevet holdt i hævd som en officiel helligdag i USA siden 1914.
Mors dag kom til Danmark i 1929 med rigsdagsbetjent Christian Svenningsen. Han havde kæmpet som soldat i USA's hær under 1. verdenskrig og havde der hørt om den nye tradition fra soldaterkameraterne.
I dag er dagen primært en dag hvor alle landets blomsterhandlere klapper i hænderne.
Det amerikanske statistikbureau Statistic Brain anslår, at der verden over bliver brugt cirka 10,9 milliarder kroner alene på blomster på mors dag.
Samlet set bliver der brugt cirka 83,4 milliarder kroner i alt på mødrene denne dag, altså hvis man medregner andre gaver som chokolade, make-up, lykønskningskort, smykker, ferier og lignende. Det svarer til fire Storebæltsbroer.

Publiceret 10 May 2014 08:00