Bagerne bagte hvedeknopper torsdag. Mange kunne ikke vente med at spise dem til fredag.

Bagerne bagte hvedeknopper torsdag. Mange kunne ikke vente med at spise dem til fredag.

Vandretur på volden:

Sang og varme hveder

For 13. gang er der vandring på volden Store Bededagsaften

Torsdag aften - dagen før Store Bededag - kan du deltage i en voldvandring på Fredericia vold.
Voldvandring på Store Bededagsaften stammer egentlig fra 1700-tallets København, hvor borgerne vandrede på volden for at gå foråret i møde og vise nye klæder frem. I Fredericia lever traditionen stadig, og i år er det 13. gang, at borgerne kan komme på en gåtur.
Store Bededagsaften byder på tre ture af forskellig længde på fæstningsvolden i Fredericia.
Startstederne er: Kastellet kl. 19.30, ved generalmajor Ib Bager og arkivar Karsten Sørensen. Opgangen til DSB Mindelund kl. 19.30, ved oberstløjtnant Ole Dyrn. Og Kongens Port kl. 20.15, hvor man støder til gruppen fra kastellet.
Voldvandringen er gratis.
Varme hveder i Hovedvagten
Turene slutter på Landsoldatpladsen, hvor Lyngsoddekoret underholder med danske sange fra kl. 20.30. Klokken 21.25 tages flaget ned, og en trompeter blæser retræten, inden soldaterne, i gamle uniformer, tager flaget og marcherer gennem Prinsens Port og låser porten efter sig.
Bagefter er der kaffe og de berømte varme hveder i Gl. Hovedvagt, som Garnisonen stiller til rådighed. Det koster 40 kroner at deltage.
Store Bededags vandringen finder altid sted torsdag aften dagen før selve Store Bededag. Overleveringen fortæller, at man ved indførelsen af Store Bededag i 1686 afskaffede flere halve og hele bods og bededage. Som erstatning skulle den nye Store Bededag være en særlig helligdag. Alt arbejde på denne dag blev derfor forbudt. Ikke engang bagerne måtte bage brød.
De begyndte derfor at bage store hvedeknopper torsdag eftermiddag, som skulle varmes i hjemmene dagen efter. De friskbagte hvedeknopper var dog så velsmagende, at familierne havde svært ved at vente med at spise af dem til dagen efter, så de fleste hveder blev spist torsdag aften. Derfra stammer traditionen med hveder torsdag aften.

Publiceret 11 May 2014 06:00