Selve ansøgningsskemaet findes på Vestjysk Landboforenings hjemmeside; vjl.dk

Selve ansøgningsskemaet findes på Vestjysk Landboforenings hjemmeside; vjl.dk

Gratis realitetstjek af unge landmandsdrømme

Er drømmeejendommen i kikkerten og kredser tankerne om at etablere sig som selvstændig landmand, er det nu man skal realitetstjekke mulighederne

Af
Kim Schou

Vestjysk Landboforening tilbyder 20 timers gratis rådgivning i forbindelse med etablering og køb af ejendom.
Der er unge, som helt målbevidst har sparet sammen til køb af en landbrugsejendom siden teenageårene, andre har fået lyst til et liv, som selvstændig landmand i løbet af uddannelsesårene på landbrugsskolen, men fælles for alle er, at de har brug for grundig faglig rådgivning og økonomisk vejledning inden de smider pengene på bordet og etablerer sig.
"At følge en nyetablering er en spændende proces, som vi rigtig gerne vil være en del af," siger virksomhedsrådgiver Leon Dalgaard fra Vestjysk Landboforening, der som noget helt nyt tilbyder vordende gårdejere 20 timers gratis rådgivning i forbindelse med etablering og køb af ejendom.
Leon Dalgaard peger på, at Landboforeningens alsidige, landbrugsfaglige og økonomiske eksperter glæder sig til et samarbejde med de unge, der går med ejendomsdrømme.

Sådan gør du

Interesserede unge skal udfylde et ansøgningsskema for at komme i betragtning til den gratis rådgivning.
"Det gør vi simpelthen for at få baggrundsoplysninger nok til at vurdere, hvor seriøse de unge er og få en fornemmelse af, hvor ønsker og realiteter kan mødes for det enkelte unge menneske," forklarer Leon Dalgaard.
På landboforeningen har man samtidig et godt indblik i de salgstanker, der rumsterer i det etablerede landbrug i dag. Hvis der er behov kan man derfor, via gratis rådgivningen, knytte bånd mellem eventuelle yngre købere og de ofte ældre sælgere.
Så snart der er dannet et overblik over ansøgningen tager en virksomhedsrådgiver personlig kontakt med den unge ansøger.

Personlig og seriøs rådgivning

Der er ganske givet meget forskellige krav til den specifikke rådgivning hver enkelt ung ansøger ønsker, og det skal naturligvis imødegås, men før man kommer så langt starter et gratisforløb med et obligatorisk miljøtjek omkring den ejendom den unge måtte have kig på.
"Vi skal have overblik over de miljømæssige restriktioner, der ligger på ejendommen i forhold til blandt andet eventuelle udvidelser for præcis at vide, hvor den unge kommer til at stå med netop dén ejendom," siger Leon Dalgaard og peger på, at det er bedre at få afklaret eventuelle faldgrube eller forhindringer for fremtidig vækst, inden man kommer for langt ind i købs- og etableringstankerne.
Efter den afklaring er der 18 timer tilbage til rådgivning helt efter den unges ønsker og behov. Det vil sandsynligvis ikke være nok til at komme hele vejen igennem et købsforløb, men det er i det mindste en rigtig god hjælp på vej frem mod afklaringen.
Ansøgningsrunden er i dag åben for alle unge i landbruget, der går med tanker om at etablere sig, som selvstændige landmænd.

Publiceret 21 May 2014 11:00