Fremtidens mode:

Vi bliver bæredygtige og farverige

Den lokale designer Justian Kunz giver sit bud på fremtidens modebillede

Af
Af Susie Jessen

”I fremtiden tror jeg både der bliver plads til 1970’erne og plastikdukker. Vi har fået et så stort internationalt udsyn, at vi kan tillade os hvad som helst”.
Sådan lyder det fra tøjdesigneren og koldingenseren Justian Kunz om fremtidens modebillede.
Vi befinder os i designerens lyse lokaler i på Axeltorv i hjertet af Kolding. Solen sender streger på det lyse trægulv og lyser kreationerne op, der hænger på sirlige rækker i de rummelige omgivelser.
Justian Kunz bevæger sig ofte rundt i Verden for at få inspiration til sine kreationer. Og ikke mindst i det farverige Milano får han ofte idéer, der smitter af på hans designs – dog sørger han for at holde fast i sit oprindelige look.
”Det er vigtigt for en designer at have en grundstil og en retningslinje, der er gennemgående. Det er noget man ser hos de helt store designere som Vivienne Westwood og Karl Lagerfeld og det vil jeg også gerne holde fast i”, forklarer Justian Kunz.
 

Bæredygtighed

Når man ser på fremtidens mode i Danmark er Justian Kunz overbevist om, at vi kommer til at se en del mere økologi, bæredygtighed og nærhed i det tøj vi køber.
”Vi er på vej ud af krisen nu og i fremtiden tror jeg vi kommer til at have endnu højere fokus på bæredygtighed og menneskerettigheder. Derfor tror jeg også, at vi kommer til at trække en del af produktionen tilbage til Europa, så folk ved hvor deres varer kommer fra og hvem der har lavet dem”, lyder det fra Justian Kunz, som også forudser at flere varer vil blive lavet af genbrugsmaterialer.
”Der kommer til at gå en del politik i hvordan vi klæder os og hvor tøjet kommer fra”, siger Justian Kunz.

Vi vil skille os ud

Designeren håber og tror meget på, at fremtiden også vil byde på flere farver og mere spræl i modebilledet – også i Kolding. De unge tør nemlig mere end den ældre generation siger designeren, og det kan skyldes at janteloven er i færd med at få et ordentligt spark.
”De unge i dag er vokset op med Xfactor og andre realityshows der hylder det at skille sig ud og vil faktisk skide på janteloven. Samtidig har de unge idoler, som tør rigtig meget. Bare se på Lady Gaga, Rihanna og Miley Cyrus. Vi rykker os og bliver mere ekstreme og den bølge vil de unge hoppe med på”, fortæller Justian Kunz.

På trods af at Kolding er en mellemstor jysk by, så mener Justian Kunz, at Kolding er rimelig godt med, når det gælder mode. Især mændenes påklædning imponerer ham.
”Jeg ved ikke hvorfor, men mændene er gode til at eksperimentere med moden og prøve lidt forskelligt. Hos kvinderne vil jeg være ærlig og sige, at der går lidt for meget tunika, leggings og hyttesko i den”, lyder det med et grin fra designeren.
Han påpeger, at Kolding – ligesom resten af Danmark – ikke altid er modige nok, når det gælder tøj.
”Vi ender ofte i det sorte og grå tøj fordi det er et sikkert valg. Det er et spørgsmål om at turde at skille sig ud og jeg håber for Guds skyld, at der sker noget på den front i fremtiden i Danmark”.

Publiceret 21 May 2014 18:00