(Arkivfoto).

(Arkivfoto).

Køge Svømmeklub skal afprøve fastholdelseskoncept

- for børn og unge

SVØMNING: En netop færdiggjort undersøgelse i forbindelse med Danmarks Gymnastik Forbunds og Dansk Svømmeunions fælles udviklingsprojekt 'Vi bevæger de unge i forening' viser, at børn og unge i alderen 8 til 18 år fra både svømmeklubber og gymnastikforeninger efterspørger flere alsidige trænings- og aktivitetstilbud.
Køge Svømmeklub er en af de 11 udvalgte foreninger, der til efteråret skal afprøve det tweens-fastholdelseskoncept, som undersøgelsens svar er med til at kvalificere. Undersøgelsen giver nemlig et indblik i, hvad der gør det attraktivt for børn over otte år at gå til svømning og gymnastik – og ikke mindst hvad der får dem til at stoppe.
Undersøgelsen fremlægges 14. juni på et Kick-Off møde for pilotforeningerne på Bernstorffsminde Efterskole.
Helt afgørende for børn i både gymnastik og svømning er, at de gerne vil opleve, at de bliver bedre til deres idræt. Hvis ikke det sker, vil omkring 1/3 af børnene overveje at stoppe. Også forældrene mener, at progression på foreningens hold er afgørende for, at det giver mening for deres børn at fortsætte med at træne – også selv om de ikke er med på et af klubbens konkurrencehold.
For forbund og foreninger handler det altså et stykke hen ad vejen om, at have træningstilbud med fokus på progression og samtidig fortælle, hvordan gymnastik rummer udfordringer til alle og at svømning er andet end 'baner på tid'.

Bredden bliver ikke glemt i Køge Svømmeklub

Et fælles træk for begge idrætter er, at hvis man som ca. +8 årige ikke er aktiv på et af foreningens konkurrencehold – enten fordi man ikke har talent eller motivation herfor, så er de tilbud mange foreninger har mangelfulde eller helt fraværende ifølge undersøgelsen.
Både forældre og børn fremhæver, at der er et behov for at have hold for dem, der ikke ender på et af konkurrenceholdene. For foreningerne er det et spørgsmål om prioritering af faciliteter og trænerressourcer.
- Køge Svømmeklub har for flere år siden taget netop denne udfordring på og vi er stolte af, at vi igennem prioritering og bevist satsning på de rigtige trænere og instruktører, har en stor gruppe af ikke konkurrencesvømmere der bliver tilbudt andet end banesvømning. Vi har tre niveauer af ungdomshold til netop denne gruppe og her er tilbuddet tekniktræning, konditionstræning, livredning, konkurrencer og socialt samvær. Køge Svømmeklub har i år 12 hold med 135 svømmere i denne kategori, siger klubchef Jan Hansen.

Det sociale fastholder

Undersøgelsen bekræfter et velkendt tema om, at det sociale element er afgørende for, at man fortsætter med sin træning. For de unge i undersøgelsen handler det bandt andet om at hygge sig med hinanden på holdet. Det gælder både under træning, hvor forventningen er, at træneren sætter en god stemning, men indbefatter i lige så høj grad muligheden for, at 'hænge ud' før og efter træning.
- For hold der kun træner én gang om ugen kan det være svært at bygge sociale relationer op. Der ligger en væsentlig opgave her med, at få sat fokus på området og udvikle bud på aktiviteter og metoder til at 'samle holdet'. Særligt svømmeskolens hold, der nogle steder kun træner 30 minutter om ugen, har en udfordring her, siger Jan Hansen.
pm

Klubchef Jan Hansen, Køge Svømmeklub. (Arkivfoto).

Klubchef Jan Hansen, Køge Svømmeklub. (Arkivfoto).

Bag om projektet

Dansk Svømmeunion og Danmarks Gymnastik Forbund er gået sammen om DIF-historiens største udviklingsprojekt, der blandt andet skal sørge for, at tweens (børn mellem 8 og 12 år) og teens fastholdes i foreningerne. DIF støtter projektet med halvdelen af de godt 15 millioner kroner, som projektet koster.

Foruden fastholdelse af tweens og teens skal projektet:
Ÿ udvikle en model for samarbejde mellem specialforbund, som resten af DIF-idrætten kan lade sig inspirere af.
Ÿ sikre de to forbund en fortsat stigende medlemsudvikling

Resultatet af samarbejdet skulle gerne blive, at de to forbund og klubberne bliver endnu bedre til at servicere medlemsforeningerne.

Publiceret 23 May 2014 12:00