NATIONAL TRAFIKPRIS TIL SØNDERJYLLAND: Prismodtager Jesper B. K. Skov fra Erasmus Student Network Campus Haderslev flankeret af Valdemar Kraft, Hans Peter Geil og Gunnar Hansen. Foto: Alex Tran

NATIONAL TRAFIKPRIS TIL SØNDERJYLLAND: Prismodtager Jesper B. K. Skov fra Erasmus Student Network Campus Haderslev flankeret af Valdemar Kraft, Hans Peter Geil og Gunnar Hansen. Foto: Alex Tran

Trafikprisen landede i Haderslev

Internationale studerende i Haderslev og borgmester Hans Peter Geil (V) fik fart under fødderne, da de cyklede en sejrsrunde gennem gaderne for at fejre, at de modtog GF Forsikrings nationale trafikpris

"Pray for Akordy!"
Sådan lød det fra Akordy Abingya, international studerende fra Ghana, da han sammen med sine medstuderende og borgmester Hans Peter Geil (V) indledte en solskinsrig cykeltur. For den unge ghaneser var det første gang, han cyklede med i en gruppen. Turen markerede, at Erasmus Student Network Campus Haderslev modtog GF Forsikrings nationale trafikpris, Danskernes Trafikpris. Med hæderen fulgte 48.000 kroner, som blandt andet har gjort det muligt at købe 15 nye, sikre cykler, hjelme og veste, som byens internationale studerende kan benytte sig af.
Mange studerende og ansatte – både internationale og danske – var mødt op på plænen ved UC Syddanmark, Campus Haderslev, samlet til prisoverrækkelse. Det var projektet ”See and be seen” fra Erasmus Student Network Campus Haderslev, der blev hædret med Danskernes Trafikpris.
International studiebyValdemar Kraft, uddannelsesleder fra Erhvervssprog og it-baseret Markedskommunikation bød velkommen. Han benyttede lejligheden til at takke alle involverede – især initiativtager Jesper B. K. Skov, som har lagt mange kræfter i projektet.
"Til sidst vil jeg gerne takke borgmester Hans Peter Geil (V) for at deltage i prisoverrækkelsen i dag, og dermed markere Haderslev kommunes fokus på Haderslev som en international studieby," fortalte Valdemar Kraft.

Sårbare i trafikken

Efter velkomsten overrakte Gunnar Hansen, formand GF Sønderjylland og bestyrelsesformand for GF Forsikring, trafikprisen til Jesper B. K. Skov.
"Når de internationale studerende kommer til Danmark, har mange af dem begrænsede midler til rådighed. Derfor ender mange med at købe en billig, brugt cykel, der ikke overholder danske regler. Det gør dem sårbare i den danske trafik, som i øvrigt er meget forskellig fra den, de kender i deres hjemlande," fortalte Gunnar Hansen og fortsatte:
"Med støtte fra Danskernes Trafikpris har i nu anskaffet cykler, som de studerende kan leje billigt. På samme tid sørger i med projektet for, at de er sikre i trafikken med trafikveste, hjelme, lys og reflekser. Endelig giver i dem en introduktion til trafiksikkerhed og den unikke danske cykelkultur."

Akordy Abingya var med i feltet af internationale studerende, der hoppede på de nye cykler fra projektet See and be seen. Foto: Pressefotograf Alex Tran

Akordy Abingya var med i feltet af internationale studerende, der hoppede på de nye cykler fra projektet See and be seen. Foto: Pressefotograf Alex Tran

En kollektiv indsats

Jesper B. K. Skov slog i sin takketale fast, at han modtog prisen på manges vegne:
"Projektet har kun været muligt, fordi vi har gjort det sammen. Da jeg fik beskeden om, at vi havde vundet, troede jeg ikke helt på det," lød det fra en synligt rørt initiativtager.
Også Haderslevs borgmester Hans Peter Geil havde rosende ord til Jesper B. K. Skov, GF Forsikring og de andre bag projektet. Han ser et stort potentiale, fordi Haderslev i forvejen har fokus på cyklisterne.
"I Haderslev arbejder vi med et motto, der hedder Haderslev i bevægelse, som skal sikre, at unge og ældre rører sig mere. Derfor er det perfekt, at dette initiativ er kommet," fastslog en feststemt borgmester, der efter talerne hoppede på en af de nye cykler.

Ghaneser med i feltet

Derefter gik turen rundt i Haderslev på de nye sikre, cykler med sikkerhedsveste, hjelme og ringeklokker. 28-årige Akordy Abingya, international studerende fra Ghana, cykler normalt kun, når han er i fitnesscenter.
"Det er første gang, jeg cykler i en gruppe. Den danske cykelkultur er smuk. Den er sund, effektiv og god for miljøet. Hvis bare det var sådan over hele verden," lød det glædestrålende fra den unge ghaneser. På baggrund af erfaringerne fra Haderslev er det tanken, at konceptet med cykler til internationale studerende skal spredes til andre dele af landet.

Publiceret 23 May 2014 12:00