Skoleudvalgsformand Helle Poulsen (V) kalder oplægget til den nye skolestruktur visionært og ansvarligt, men hun giver samtidig udtryk for forståelse for de mange vrede reaktioner.

Skoleudvalgsformand Helle Poulsen (V) kalder oplægget til den nye skolestruktur visionært og ansvarligt, men hun giver samtidig udtryk for forståelse for de mange vrede reaktioner.

Venstre bakker op om skolelukninger sammen med bredt byrådsflertal

- Jeg kan godt forstå, at nogle er vrede og føler sig kørt over, siger skoleudvalgsformand Helle Poulsen (V) om Venstres kursskifte på skoleområdet.

Af
Martin Rasmussen

SKOLELUKNING: "Om 10 år vil der stadig være 16 folkeskoler i Køge Kommune. Vores skoler har rigtig meget at byde på og kan udvikles, hvis vi lægger mere ansvar ud lokalt til skolebestyrelser og stærke ledelser."
Sådan lød den meget klare melding fra Venstres spidskandidat, Palle Svendsen, i Lørdags-Avisens valgtillæg op til valget i november 2013.
Venstre fik et strålende valg og sidder på 10 af byrådets 27 pladser som en del af flertallet bag borgmester Flemming Christensen, men alligevel ser det nu ud til, at antallet af folkeskoler end ikke holder to år efter valget, men allerede næste år bliver reduceret til 13.
- Vores indstilling har principielt ikke ændret sig, men vi må bare konstatere, at vi står ret alene. Vi har valgt at være en del af forhandlingerne, og det har betydet, at vi har slugt nogle kameler i forhold til det, vi talte om i valgkampen, siger skoleudvalgsformand Helle Poulsen (V).
Venstre fik knap halvdelen af samtlige stemmer i Gørslev ved kommunalvalget i november og godt 35 procent i Lellinge, og skuffelsen over kursskiftet på skoleområdet lader til at være udbredt at dømme efter reaktionerne efter offentliggørelsen af oplægget til den nye skolestruktur tirsdag.
- Vi har allerede fået mange henvendelser, og sådan skal det også være. Jeg kan godt forstå, at nogle er vrede og føler sig kørt over, siger Helle Poulsen.

Dystre prognoser

Både hun og partiets politiske ordfører i byrådet, Palle Svendsen, forklarer, at lukningerne er en central del af bestræbelserne på at sikre en høj kvalitet i undervisningen fremover.
- Venstre gik til valg på ikke at ville lukke skoler. Begrundelsen var især, at skoler er vigtige for udviklingen i de mindre bysamfund. Det mener vi fortsat. Finansieringen af den kommende skolereform samt de politiske muligheder gør imidlertid, at Venstre nu bakker op om det forslag til en ny skolestruktur, skriver Palle Svendsen i en pressemeddelelse, hvor han blandt andet henviser til "dystre" prognoser for børnetallet i Køge Kommune.
Børnetallet falder især i de områder, hvor man nu vil lukke skoler. Det faldende børnetal er dog ikke noget nyt problem. Det var også kendt stof op til valget, hvor Palle Svendsen blandt andet sagde:
- Der tales meget om det faldende børnetal, men det er kun et problem, hvis vi lader stå til. Det vil Venstre ikke. Vi vil i stedet sætte turbo på tiltrækning af nye borgere til både land og by i Køge Kommune, hvilket vil styrke grundlaget for vores skoler.
- Vi er i Venstre klar over, at mange formentlig er skuffede over, at der nu alligevel lukkes skoler. Os selv inklusive. Det er os derfor magtpåliggende at vedstå, at udviklingen i de små lokale samfund fortsat er vigtig, og vi derfor vil opprioritere arbejdet med en landdistriktpolitik, som kan være med til at skabe lokal udvikling, selv om der ikke fremover er skoler i Gørslev, Højelse og Lellinge, siger Palle Svendsen i dag.
- Det er klart, at den lokale skole har megastor betydning for et lokalsamfund, og vi skal blandt andet have fundet en løsning for foreninger og andre, der benytter skolernes lokaler, siger Helle Poulsen.
Hun kalder oplægget til den fremtidige skolestruktur både visionært og ansvarligt. Det handler om at sikre kvaliteten i undervisningen for alle børn, forklarer hun.
Det koster omkring en halv million kroner at oprette en skoleklasse, og med faldende børnetal er der udsigt til meget små klasser i nogle områder. Ved at samle eleverne på færre skoler opnår man både en besparelse, lige som man sikrer et godt socialt og fagligt miljø for eleverne.

Publiceret 23 May 2014 08:30