Frikadeller

Frikadeller

Vedtog en "rettesnor"

Ingen ved vist helt hvad en ¿rettesnor¿ er - men det handler om dansk mad og er nu en snor, som institutionernes bestyrelser må finde..

Kommunalbestyrelsen vedtog i sidste uge et forslag fra Dansk Folkeparti, Konservative og Socialdemokraterne.

Af
oashvidovreavis.dk

De tre partier havde foreslået, at det ved udarbejdelse af kostplaner og menuer på Hvidovre Kommunes institutioner i fremtiden skal det være en rettesnor, at fremmed madkultur skal betragtes som et supplement til - ikke erstatning for - dansk madkultur. Videre hed det i det ganske korte forslag, at hensynet til fremmede kulturer må ikke hindre, at der serveres traditionelle danske retter.
At forslaget blev vedtaget er naturligvis en selvfølge. Netop de tre partier indgik jo efter valget i november en konstitueringsaftale - sammen med Socialistisk Folkeparti.
SF støttede dog på ingen måde op om forslaget:
- Vi har stor tiltro til, at institutionerne selv kan finde ud af at sammensætte deres kostplaner, sagde Niels Ulsing (SF):
- Er det her overhovedet umagen værd at diskutere?
Vi vil i Hvidovre gerne slå på tolerance og mangfoldighed som kerneværdier i vores institutioner - det skulle også gerne komme til udtryk i denne sag...
Gule ærter
Mikkel Dencker (O) havde som forslagsstiller forinden pointeret, at dansk mad burde være en selvfølge i institutionerne:
- Det vil vi gerne have slået fast en gang for alle..
Mikkel Dencker sagde også, at det faktisk ikke var et problem i Hvidovre:
- Men det er det i flere andre kommuner. Det er ikke ok, at man som borger føler sig fremmedgjort, fordi der fortrinsvis serveres udenlandske retter i institutioner...
- Kommunalbestyrelsen skal slet ikke blande sig i det her, mente Mogens Leo Hansen (Ø) og understregede, at man med "traditionelle retter" sandsynligvis kun ville kunne finde brunkål samt gule ærter, der ikke var importeret fra andre lande på et tidspunkt:
- Og hvad med pizza, spaghetti eller kylling i karry?, spurgte han sarkastisk ...
- Der er tale om tragikomisk humor, umyndiggørelse af personalet og manglende respekt for institutionsdemokratiet, sagde Arne Bech (H):
- Hvor er den socialdemokratiske tankegang i det her forslag?
Jeg kan ikke genkende mit tidligere parti og kan ikke finde den...
Tarveligt
Kristina Young (H) supplerede Arne Bech.
Hun mente, at det burde være ¿ulovligt¿ at stille meningsløse forslag og betegnede det som ¿lokalpolitik, når det er mest tarveligt¿:
- Men det her er åbenbart prisen og socialdemokraternes tilbagebetaling til Dansk Folkeparti for taburetterne, sagde hun...
Efter yderligere ganske fredsommelig debat blev forslaget stemt igennem af de tre partier, der havde fremført idéen om "rettesnoren".
Kommunalbestyrelsens flertal har således nu vedtaget de ¿frikadeller¿, der var en del af konstitueringsaftalen tilbage i november.

Læs også side 3 og
Ugens Kommentar.

Publiceret 03 June 2014 08:00