Advarsel:

Revlehuller koster liv

En er død og ti har været i livsfare på Vestkysten i dag

I dag er en mand omkommet nord for Søndervig, tre mennesker har været i livsfare ved Houvig og TrygFondens kystlivreddere har reddet ti mennesker fra at drukne på Henne Strand. Alle ulykkerne er relateret til revlehuller.
 På Henne Strand rykkede TrygFonden Kystlivredning i dag ud fire gange til gæster, der var blevet fanget i revlehuller flere hundrede meter nord for livreddernes primære område. Blandt de nødstedte var syv børn og fem voksne, heraf var 10 mennesker i livsfare. Flere af de involverede blev ofre for revlehullerne i et forsøg på at hjælpe andre.
Det er pålandsvind og bølger, der er skyld i de kraftige revlehuller, forklarer vagthavende driftsleder og uddannelsesleder i TrygFonden Kystlivredning, Michael Iwersen.
"Vi opfordrer på det kraftigste til, at man er meget opmærksom på risikoen for revlehuller langs hele vestkysten i disse dage. Det bedste, man kan gøre, er at vælge en strand med livreddere og altid bade mellem flagene. Her har livredderne på forhånd sikret sig, at badeforholdene er forsvarlige. Når man bader mellem flagene, er man også sikker på, at der er en livredder i nærheden, der holder øje med en og kan træde til, hvis man skulle blive fanget i et revlehul," siger Michael Iwersen.
Hvis man vælger at bade, hvor der ikke er livreddere, er det særligt vigtigt, at man lærer stranden at kende og læser vinden og vandet. Er der fx pålandsvind, er der større risiko for revlehuller, og det vigtigt at vide, hvordan man genkender et revlehul.
 "Typisk vil der ved revlehullerne være mindre bølger og mindre hvidt skum," siger Michael Iwersen og fortsætter:
"Hvis man er så uheldig at blive fanget i et revlehul, skal man bevare roen og ikke forsøge at svømme mod strømmen. Hvis man ser andre blive fanget i et revlehul, så skal man undgå at svømme direkte ud til dem. I stedet skal man kontakte en livredder eller ringe 1-1-2. Herefter kan man råbe, at personen skal lade sig flyde med strømmen og om muligt kaste noget, der kan flyde, ud til den nødstedte. Sidste udvej er selv at svømme ud til den nødstedte. Det kræver gode svømmefærdigheder, og at man medbringer en redningskrans eller lignende," siger Michael Iwersen.
 

Publiceret 01 August 2014 23:00