KØS og Folkeuniversitet er klar med forelæsningsrække om mindesmærker. Her er det Peter Eisenmans mindesmærke for Europas dræbte jøder. (Foto: Stiftung Denkmanl, Mark Priske)

KØS og Folkeuniversitet er klar med forelæsningsrække om mindesmærker. Her er det Peter Eisenmans mindesmærke for Europas dræbte jøder. (Foto: Stiftung Denkmanl, Mark Priske)

Mindesmærker i fokus

KØS og Folkeuniversitet følger op på sidste års succes med ny forelæsningsrække om mindesmærker.

VIDEN: Nu er der igen en unik chance for at fordybe sig i museets aktuelle udstilling.
KØS inviterer i samarbejde med Folkeuniversitet de videbegærlige til fem onsdage med foredrag og undervisning i efterårets store udstilling ”Magt Minder Mennesker – Mindesmærker i dag”.
Bliv klogere på aktuelle og omdiskuterede mindesmærker som fx 9/11 Memorial i New York, svenske Jonas Dahlbergs mindesmærke for Utøya-tragedien i Norge og Peter Eisenmans holocaust-monument i Berlin. Tilmelding sker via Folkeuniversitet.
KØS sætter i 2014 fokus på en klassisk genre i det offentlige rum: Mindesmærket. Det sker med en stor udstilling på museet, der åbner 6. september.
KØS tilbyder nu en forelæsningsrække med udgangspunkt i udstillingen. Få indblik i de nyeste strømninger inden for mindesmærker i dag med en forelæsningsrække afholdt af nogle af de førende eksperter inden for mindesmærkekultur i dag.
Hvordan forholder vi os til mindesmærker i dag? Hvor, hvem og hvad giver det mening at mindes med monumenter i dag?
Traditionelt set er mindesmærket det permanent opstillede monument, der fejrer en central person eller en historisk begivenhed. En ny tendens er, at mindesmærker hylder et bredere udsnit af befolkningen end før. En anden strømning inden for mindesmærker i dag er, at vi oftere mindes ofre og sorg end sejre og sejrsherrer.
Et kendt eksempel er det store 9/11 mindesmærke, der ses på Ground Zero i New York. Samtidig skaber folk deres egne mindesmærker og -steder. F.eks. når nygifte forsejler deres kærlighed ved at sætte en hængelås fast på broen og smider nøglerne i vandet, eller når forældre og børn siger farvel til en sut i sutte-træet.

Den ægte vare

Foredragsrækken har fokus på udstillingen på KØS, og der vil både være foredrag og omvisning – en kombination der har vist sig at være særlig interessant:
- Det er godt, at man kan gå op og se den 'ægte vare' i udstillingen. Det gør kurset endnu bedre, at man er i miljøet. Foredraget og udstillingen hænger godt sammen, udtalte en af de tilfredse deltagere fra en af KØS' tidligere foredragsrækker i samarbejde med Folkeuniversitetet.
- Det er efterhånden blevet en fast tradition, at vi tilbyder en spændende forelæsningsrække, så vores gæster får mulighed for at fordybe sig i udstillingen og få en ekspert-viden om emnet. Vi har denne gang allieret os med nogle af de førende eksperter inden for feltet, blandt andre Inge Adriansen Museumsinspektør, ph.d. Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot, cand. mag. Mette Haakonsen samt museumsinspektør, ph.d., Lene Bøgh Rønberg, der står for udstillingen her på museet, fortæller Christine Buhl Andersen, direktør på KØS.
Forelæsningsrækkens program: 1. Onsdag 10. september: Introduktion til udstillingen på KØS ved museumsinspektør, ph.d., Lene Bøgh Rønberg 2. Onsdag 17. september: At mærke tiden.
Introduktion til mindesmærker i kunsthistorisk perspektiv ved cand. mag. Mette Haakonsen 3. Onsdag 24. september: I fraværet. Om nye ritualer og mindesmærker i det offentlige rum efter traumatiske hændelser ved cand. mag. Mette Haakonsen 4. Onsdag 1. oktober:
Fra konflikt til konsensus: Istedløven - Danmarks mest omstridte monument” ved Inge Adriansen Museumsinspektør, ph.d. Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot 5. Onsdag 8. oktober: De nye udvalgte ved cand. mag Nina Elm-Larsen.
Tilmelding og betaling sker via Folkeuniversitets hjemmeside: www.fukbh.dk.
mr

Publiceret 03 August 2014 07:00