Guldsmedearten Blå Libel ses ved mange søer og ved voldgraven. Den er et rovdyr og kan ligefrem tage hvepse. Foto: Ole Klottrup

Guldsmedearten Blå Libel ses ved mange søer og ved voldgraven. Den er et rovdyr og kan ligefrem tage hvepse. Foto: Ole Klottrup

Naturen lige nu:

Luftkamp på Fælleden og ved volden

Blå Lidel er en mindst 350 millioner år gammel art

Af
Af Ole Klottrup Danmarks Naturfredningsforning

Her ser du dammens hersker. Den holder alle konkurrenter væk med aggressive angreb.
Det er en guldsmed af arten Blå Libel. Den er her fotograferet ved en af dammene på Fælleden - du kan se den ved mange damme i kommunen, også ved voldgravene.
Den var svær at fotografere, sad kun få sekunder på det samme strå - så af sted for at jage en konkurrent væk eller for at se, om der skulle være en parringsvillig hun i nærheden.
Det er hannens farve, der har givet arten sit navn. Hunnens bagkrop er brun.
Når en hun nærmer sig dammen, opstår der noget, der ligner en luftkamp - under tydelig vinge-knitren roterer de to libeller rundt i luften. Straks efter parringen flyver hunnen lavt hen over dammen; hun dypper gang på gang bagkroppen for at lægge sine æg under vandoverfladen.
Når larverne kommer frem fra æggene, begynder der et rovdyr-liv på bunden af dammen, som varer tre-fire år. Føden er salamanderlarver, haletudser, småfisk og vand-insekter. De bliver fanget med larvens underlæbe, der er forlænget og ligner en lille arm.
Når tiden er inde, kryber den op af vandet, hvor den forvandles til den voksne, luftlevende libel. Den sidder nogle timer, inden den er klar til at flyve.
Et rovdyr er den stadig - nu går det ud over alle flyvende insekter i en overkommelig størrelse - selv hvepse.
Kig efter den eller en anden art guldsmed, og du vil se, at den er en overlegen flyver. Dens øjne består af cirka 30.000 små øjne. De sidder tæt ved siden af hinanden og kan bruges som ét øje.
Libellen tilhører arten guldsmede, og det er en ældgammel art - slægtninge til den blå libel findes i 350 millioner år gamle geologiske fund. Man må sige, at konstruktionen har vist sig effektiv!

Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen: Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia

Publiceret 04 August 2014 06:00