Foto: Arkiv

Foto: Arkiv

Hvem vil bygge?

Hytter på vej til spejdere ved Rye Ryegaard og Walburris-spejderne leder efter virksomheder, der vil stå for et helt unikt byggeri i træ og stål, der står på seks meter høje pæle

Hvem husker ikke barndommens drøm om at bygge sin egen hule i træerne?
Sådan bor Tarzan og de blå Avatarer fra filmen af samme navn. Og sådan kommer KFUM-spejderne fra gruppen Walburris i det tidligere Bramsnæs Kommune også til at bo, når et nyt byggeri er klar til brug.
Der bliver to hytter på hver cirka 40 kvadratmeter, som sættes på seks meter høje pæle, og derved bliver næsten skjult i løvet på de 100 år gamle egetræer lige nord for den indhegnede del af Ryegaard Dyrehave.
Johan Scheel, Ryegaard fortæller, hvorfor man har valgt et så utraditionelt byggeri:
“Det er et unikt, fredet og meget smukt område, der fortjener at man gør sig umage med, hvordan tingene kommer til at se ud. Ved at løfte hytterne op i trækronerne, bliver de mindre synlige end et traditionelt byggeri, fordi de bliver gemt i løvet. For spejderne drejer det sig om at opleve naturen, og det bliver der optimale muligheder for blandt andet fra platformen mellem hytterne. Og når spejderne er på jorden, vil udekøkkenet sørge for, at de det meste af tiden kan være udendørs.
Skovloven giver tilladelse til opførelse af spejderhytter, hvis de lever op til en meget specifik beskrivelse af størrelse og udseende. Disse træhytter falder uden for denne beskrivelse, og det har da også taget adskillige år at få tilladelserne til byggeriet. Lejre Kommune har været meget positiv hele vejen. Fredningsnævnet har været imod, men i juni i år gav Natur- og Miljøklagenævnet endelig sin tilladelse."

Inspirationen har bla. været et foderhus for råvildt

Inspirationen til hytternes udseende er kommet fra flere steder. Dels minder de med deres pyramidetag lidt både om telte og om det gamle hønsehus, der ligger i Ryegaard Park umiddelbart nord for Munkholmvej.
Desuden kunne de med deres lange lidt skråtstillede ben minde om en hochsitz, som man ofte ser i skove og skovbryn. Endelig er de inspireret af et foderhus for råvildt, der har været opført kun få hundrede meter væk og af et meget fint fuglehus, der var placeret på Ryegaard Avlsgård.
Hytterne bygges med tagpaptag, træbeklædning og skråtstillede vinduer, og der bliver en platform mellem hytterne. På jorden bygges et udekøkken, toilet og depotrum.
Ryegaard vil gerne i dialog med lokale firmaer, der vil have interesse i at opføre hytterne. Se mere på www.ryegaard.dk eller kontakt byggerådgiver John Holm på 72127290.

Publiceret 05 August 2014 16:00