De tre generationer i familien er naturligvis at finde til hest og til bords, når Vedsted Ringriderfest løber i galgen i weekenden.

De tre generationer i familien er naturligvis at finde til hest og til bords, når Vedsted Ringriderfest løber i galgen i weekenden.

Familiedynastiet i Vedsted er festklar

Flere generationer Breum er med til at samle land og by til kommunens største ringriderfest.

Der findes et familiedynasti. Ikke af den der “familien Ewing fra Dallas”-slags, der deler vandene. Tværtimod. Familiedynastiet i Vedsted har det med at samle. Samle unge og gamle. Samle land og by. Forsamle til fest. Det har familien nu gjort i 38 år, som en af hovedkræfterne bag den årlige ringriderfest i Vedsted.
Kjeld Breum Søberg er i dag formand for Vedsted Ringriderforening. For 38 år siden var det hans svigerfar Egon Breum, som var med til at sætte det hele i gang, og i ringridergalgen er hans datter Line Breum Søberg i dag blandt de ypperste udøvere. Det er en familie med en dybdegående interesse for alt det, som ringridningen står for.
“Og jeg er ikke engang selv aktiv ringrider,” fortæller Kjeld Breum Søberg.
For det var hans kone Birthe Breum, som desværre døde i 2008, der fik ham indlemmet i ringridningen.
“Birthe og hendes familie var jo inkarnerede ringridere, og Birthe selv var jo meget suveræn. De var af sted til ringridning hver weekend fra maj til september, så jeg havde valget mellem at kede mig i weekenderne eller engagere mig i det,” beretter Kjeld Breum Søberg smilende.
Det gjorde han så. For egentlig lå det mest i kortene, at det var Birthe, som skulle videreføre traditionerne, som hendes far havde været med til at grundlægge, men:
“Sådan gik det desværre ikke. Det er blevet mit lod, men det er heldigvis et af de gode lod. Enten engagerer man sig eller også gør man ikke, og sådan har jeg det i øvrigt i alle livets forhold,” fremhæver Kjeld Breum Søberg.
Det er man ikke i tvivl om, for der er stor indlevelse i stemmen, når han taler om sporten. Den ligger familiens hjerte nær. Ikke blot den udøvende del, men alt hvad den står for. Det handler ikke kun om en krans om en hestehals og efterfølgende fadøl i teltet. De er blot inkarnationen på nogle bagvedliggende, men meget stærke værdier, der er i Haderslev Kommunes største ringriderfest.

Dyrker nærheden

“Vi skal dyrke nærheden, og det gør vi, når vi samler land og by og ung og gammel. Vi er med til at sætte byen på kortet, men vi er også med til at videreføre en mere end 100 år gammel tradition, som indeholder nogle sociale værdier, der er meget vigtige,” siger Kjeld Breum Søberg til samtykke fra sin datter:
“Ringridning dyrkes ofte i flere generationer i familierne, og man ser jo også, at mange af dem, som er flyttet fra Vedsted, de lige skal hjem til ringriderfesten,” bemærker Line Breum Søberg.
Og så er vi tilbage ved det at samles, for hvordan samles en familie om ringridning, når det ikke er alle, der rent faktisk dyrker sporten.
“Line er jo god til hest, og jeg er god til bords. Det er alt, hvad en god ringriderfest skal have,” konstaterer Kjeld Breum Søberg tørt.

null

Publiceret 06 August 2014 09:00