Sønderborg Kommune vil købe kasernen

Borgerligt forbud mod asylcenter blev stemt ned - i stedet vil politisk flertal købe kasernen

Af
Mikkel Hansen

Der kommer ikke noget såkaldt §14-forbud mod et asylcenter på kasernen.
Det borgerlige forslag blev her til aften stemt ned på et ekstraordinært byrådsmøde i Sønderborg. I stedet besluttede et politisk flertal, at Sønderborg Kommune skal købe kasernen for at sikre, at asylcenteret er nedlagt senest ved udgangen af 2016.
Det blev resultatet af timelangt byrådsmøde, hvor Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative vil have nedlagt et forbud mod planerne om et midlertidigt asylcenter på Sønderborg Kaserne.
"Venstre er ikke imod flygtninge i Sønderborg Kommune. Der har aldrig været flere aktive konflikter i verden, og vi skal naturligvis også tage ansvar. Det skal dog ikke ske på bekostning af vores egen udvikling," sagde Peter Hansen (V) og henviste til havneprojektet.
"Havneprojektet er i en kritisk fase. Der er investeringer for 600 mio. kroner på vej til Sønderborg, og det vil skabe flere hundrede arbejdspladser. På et møde i dag har vi fået oplyst, at investorerne trækker, hvis der kommer et asylcenter i Sønderborg."
Mødet, som Peter Hansen henviser til, foregik med Havneselskabets bestyrelse bag lukkede døre tidligere på dagen.

Borgmester giver garanti

Borgmester Erik Laurtizen (A) var enig i, at havneprojektet er vigtigt.
"Derfor har vi også fået en garanti fra Udlændingestyrelsen for, at asylcenteret er ude senest ved udgangen af 2016 - længe inden havneprojektet er realiseret," sagde borgmesteren og fortsatte.
"Jeg har dyb respekt for, at der kan være bekymringer blandt folk over, at der kommer 300 fremmede til vores by, men erfaringer fra andre steder viser, at problemerne er til at overskue.
Borgmesteren og flere andre politikere fra Socialdemokraterne, Slesvigsk Parti, Fælleslisten og Enhedslisten afviste, at et §14-forbud er en reel løsning. De argumenterede for, at med et sådant forbud skal der laves en meget smal lokalplan for området, hvilket kan gøre det svært at få andre aktiviteter ind på kasernen. Samtidigt anførte flere, at det er tvivlsomt om et sådant forbud overhovedet er gyldigt.

Intet forbud - men køb

Kulminationen på det lange møde blev, at Socialdemokraterne, Fælleslisten, Enhedslisten og Slesvigsk Parti nedstemte forslaget, mens Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative stemte for.
I stedet vedtog Socialdemokraterne, Fælleslisten, Slesvigsk Parti og Enhedslisten et beslutningsforslag om at købe kasernen til overtagelse senest ved udgangen af 2016. På den måde garanterer man ifølge flertallet, at asylcenteret ikke bliver en hindring for havneplanerne.
Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative stemte imod i købet. Blandt andet med henvisning til at, der ikke er fastsat en købspris, og at kommunen får et dårligt forhandlingsudgangspunkt, idet beslutningen blev truffet på et åbent byrådsmøde.

Publiceret 06 August 2014 20:14