Ved Storstrømsbroen: Den tyske familie er trukket fri, og de vinker glade til besætningen fra Marinehjemmeværnet. (Foto: Dorte Svane).

Ved Storstrømsbroen: Den tyske familie er trukket fri, og de vinker glade til besætningen fra Marinehjemmeværnet. (Foto: Dorte Svane).

Kureren trak to lystsejlere af grunden inden for to timer

Marinehjemmeværnet fra Køge skulle onsdag have deres fartøj på værft. På vej til Søby Værft på Ærø blev forlægningsbesætningen to gange kaldt ud for at hjælpe lystsejlere, som var gået på grund.

Af
Af Ninna Falck

REDNINGSAKTIONER: Fartøjsfører, løjtnant Jimmi Nielsen, måtte onsdag været på en forlægningssejlads fra Køge til Søby Værft på Ærø. Han var af sted med en besætning på i alt 10 mand m/k om bord på MHV 815 Kureren fra Flotille 368 Køge. Klokken 11.12 fik de et opkald fra Søværnets Operative Kommando.
En gammel 20 fods fiskekutter, som er bygget om til et lystfartøj, var gået på grund i Hjelm Bugt i bunden af Grønsund ved Møn og Falster.
Jimmi Nielsen sendte en gummibåd med tre mand af sted ud til havaristen. Ude ved havaristen var der ved at blive højvandet, så han stod kun og vippede på roret.
Lystsejleren havde prøvet at trække sig fri ved hjælp af ankeret, og det kunne han nu ikke få fri af bunden.
- Vores folk i gummibåden sejlede ud og fik trukket ankeret fri ved håndkraft, forklarer Jimmi Nielsen, og fortsætter;
- De sejlede så hen med ankeret til havaristen og kunne nu få ham fri af grunden med et lille skub. Bagefter hjalp de ham ud i via bedste rute, de kunne finde ved hjælp af gummibådens SAIS.
SAIS er gummibådens Sonar og AIS-system, hvor både sonar og ekkolod kan hjælpe med at få et billede af forholdene under vandet.
Klokken 12.35 var assistancen overstået, og Kureren og gummibåden kunne fortsætte mod Søby.

Tysk lystsejler på grund

Knap to time efter var der igen bud efter Kureren. Klokken 14.12 ringede Søværnet. Et tysk sejlbåd på 10 meter med to voksne og to børn om bord var gået på grund ved Masnedø Kalv syd for Vordingborg, lige ved Storstrømsbroen.
- Vi var allerede på vej hen til ham, og han lå ca. 0,7 sømil fra os, fortæller Jimmi Nielsen, som kort inden havde hørt tyskerens opkald til Lyngby Radio.
Tyskeren havde endda nævnt, at han kunne se et marinefartøj.
- Så vi vidste godt, hvad klokken var slået, griner Jimmi Nielsen.
Samme besætning som sidst blev igen sendt ud med gummibåden til tyskeren, der sad godt fast.
- Han havde sat sejlene, og lå allerede og hældede 10-15 grader. Gummibåden fik hans spring over og trak ham fri. Båden lå lige tre meter ind på grunden, og kun fem meter foran ham var der fem meter vand, så han var hurtigt videre, fortæller Jimmi Nielsen i telefonen fra Kureren klokken 14.45 på en dag, hvor der er temmelig mange lystsejlere på vandet. Og med høj sol, 25 graders varme, smult vand og en vind på omkring 2–3 meter i sekundet er det nok ikke så sært.

Publiceret 07 August 2014 16:00