Benjamin fra Frankrig i den hvide t-shirt er ved at grave pæle ned i jorden i jernalderlandsbyen Vingsted sammen med andre unge frivillige fra hele verden.

Benjamin fra Frankrig i den hvide t-shirt er ved at grave pæle ned i jorden i jernalderlandsbyen Vingsted sammen med andre unge frivillige fra hele verden.

Udlændinge er kommet på hårdt arbejde i Danmark

Unge fra forskellige lande og kulturer i hele verden er samlet om hårdt fysisk arbejde i jernalderlandsbyen Vingsted

Gløderne ulmer på bålstedet ved Stormandsgården i jernalderlandsbyen i Vingsted. 24-årige Hsieh Hsin Yi – eller Sandy, som hun kalder sig – spænder armmusklerne og løfter en lerkrukke fyldt med æg væk fra bålet. De er færdigkogt og klar til frokost, som Sandy senere skal servere for sine hårdtarbejdende og sultne kompagnoner på arbejdslejr i jernalderen.
I disse uger har Sandy og 14 andre unge fra organisationen Mellemfolkeligt Samvirke smøget ærmerne op for at bygge hegn og trapper og opleve livet som jernalderfolk på helt tæt hold. Hvad har fået hende til at rejse fra Taiwan på den anden side af jorden til Vingsted – for at arbejde gratis?
”Jeg var på en arbejdslejr i Tjekket for fire år siden, og det var så fantastisk, at jeg vidste, jeg ville gøre det igen. Jeg er kommet her, fordi jeg syntes, det lød spændende at prøve at bo og arbejde som en jernalderpige i Danmark,” siger hun og fortæller videre, at hun holder af at komme ned i tempo og væk fra storbyens jag.
”Alt er så civiliseret og moderne i vores verden, og alt kan købes. Her skal vi lave det hele fra bunden. Vi har for eksempel kærnet smør og gruttet mel. Det er en rigtig god oplevelse, og vi har det så sjovt sammen, mens vi arbejder.”

Vi skaber fred

Lidt længere nede i landsbyen er to unge franskmænd på 26 og 28 år, Cyril og Benjamin, i fuld gang med at grave pæle ned i jorden, så de danner et solidt hegn. Benjamins arme er helt sortprikkede af små stykker jord, som har sat sig fast i sveden. Han tørrer panden med den ene hånd og stopper ikke med at grave, mens hans fortæller om sit motiv for at bruge sin sommer i en arbejdslejr:
”Vi skaber fred. Hvis du kommer tæt på folk fra andre kulturer og lærer dem at kende, er du mindre tilbøjelig til at skændes og have konflikter med dem,” siger han med åbenlys henvisning til konflikterne i Gaza og Ukraine.
Udover Frankrig og Taiwan er Tyrkiet, Holland, Kroatien, Polen og England repræsenteret i Vingsted, og formidler Jan Lauritsen fra VejleMuseerne – Jernalderlandsbyen glæder sig over de unges engagement.
”De kommer med en super gejst og har helt tydeligt glædet sig til at skulle være sammen med unge fra mange forskellige lande. Det mellemfolkelige møde er vel vigtigere end nogensinde,” siger han og pointerer, at de unges arbejdskraft samtidig er en mulighed for at få færdiggjort nogle større projekter i miljøet.
”Det er fedt at have mange hænder, der kan løfte i flok,” siger han og sender et taknemmeligt blik hen imod de hårdtarbejdende unge mennesker med smag for jernalderlivet.
Kilde: Pressemeddelse fra VejleMuseerne

Det er anden gang, at Sandy Fra Taiwan er på arbejdslejr i Europa. Hun har tidligere været på arbejdslejr i Tjekkiet.

Det er anden gang, at Sandy Fra Taiwan er på arbejdslejr i Europa. Hun har tidligere været på arbejdslejr i Tjekkiet.

Arbejdslejr

I disse uger er unge fra Mellemfolkeligt Samvirke på arbejdslejr i jernalderlandsbyen i Vingsted. De unge får rejsen betalt af deres organisation, mens jernalderlandsbyen står for forplejning og ophold
Formålet med opholdet er mødet unge i mellem og arbejdet med forskellige projekter
Tidligere på sommeren var unge fra organisationen Rotary på sommerlejr i jernalderlandsbyen

Publiceret 07 August 2014 09:00