Debat:

Vejleborgernes skattekroner bliver brugt på løndumping

Af
Læserbrev af Daniel Rosenqvist

Askevænget

7100 Vejle

Vejle Kommune har med en Dansk Folkeparti-styret Venstreborgmester siddende i spidsen godkendt, at et tysk entreprenørfirma lægger det nye underlag på Vejle Atletikstadion. Det tyske firma vil ikke tegne overenskomst eller betale deres medarbejdere efter danske lønforhold. Med andre ord - Vejleborgernes skattekroner bliver brugt på løndumping. Vores skattekroner skal ikke gå til et firma, som ikke vil arbejde på danske vilkår. Det er dybt pinagtigt, at vi som en de største kommuner i Danmark ikke har fået indført arbejdsklausuler noget før.
Det kunne faktisk have været undgået, hvis Vejle kommune havde indført arbejdsklausuler – et forslag som Socialdemokraterne i Vejle byråd allerede sidste år kom med, men som blev stemt ned af De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti med begrundelsen, at det bare bliver dyrere for virksomhederne. Hvem er det lige, det bliver dyrt for i længden? Svaret er simpelt: Det er os skatteborgere, som lader Vejle Kommune betale skattekroner til udenlandsk underbetalt arbejdskraft og ikke får skatteindtægter fra det udenlandske firma eller deres medarbejder. Et rystende signal om, at de borgerlige partier åbenbart ikke ser noget problem i, at Vejle Kommune laver aftaler med virksomheder, der ikke betaler efter danske forhold, som ellers vil være til glæde og gavn for vores kommune.
Hvis vi havde fået arbejdsklausuler, havde man sikret sig, at alt arbejde for kommunen ville blive udført på lige og ordentlige løn og arbejdsvilkår, så vores lokale virksomheder også kunne byde på en opgave på lige vilkår. Når de danske kommuner rundt om i landet, sender opgaver i udbud med arbejdsklausuler, bliver det lettere for vores lokale entreprenører at klare sig i konkurrencen om de kommunale opgaver. Det er positivt for udviklingen i lokalområderne.
Men nu står vi så i denne groteske situation, at selvom Vejle Kommune ikke har gjort noget juridisk forkert, så kan alle godt blive enige om, at det ikke er i orden, at Vejleborgernes skattekroner går til underbetalt udenlandsk arbejdskraft. Det er byrådet, som bestemmer, om man skal lægge sådanne klausuler ind i et udbud. Så hvem bliver det dyrt for i længden? Svaret er klart: Vejle kommunes borgere, som betaler skattekroner til udenlandsk underbetalt arbejdskraft og ikke får skatteindtægter fra det udenlandske firma eller deres medarbejdere. Hvis vores lokale erhvervsdrivende skal have mere arbejde, må det være et fælles ansvar at sikre, at alle arbejder under ordentlige lønforhold. Det gælder både i det offentlige og det private. Over 84 procent af alle danskere mener, at ordnede arbejdsforhold er vigtige, og næsten samtlige af landets kommuner har nu vedtaget at bruge arbejdsklausuler. Det fremgår af en ny undersøgelse, som Kommunernes Landsforening har foretaget. Så nu må Venstreborgmester Arne Sigtenbjerggaard og Dansk Folkepartis Holger Gorm Petersen til at vågne op og se alvoren og problemet i øjnene.

null

Publiceret 07 August 2014 07:00