En tilstoppet rist kan betyde oversvømmelse når der er skybrud. (Foto: Kolding Kommune).

En tilstoppet rist kan betyde oversvømmelse når der er skybrud. (Foto: Kolding Kommune).

Skybrud:

Lille indsats gør en stor forskel

Selvhjælp skal forhindre oversvømmelser

Gør lige dig selv en tjeneste: Gå ud og kast et blik på de riste, som er langs vejen, fortovet eller cykelstien ud for din grund. Hvis du oven i købet vil være en rigtig god nabo, så gå en lille tur op og ned ad vejen og tjek ristene på begge sider.

Sådan lyder den fælles opfordring fra Kolding Kommune, der har ansvaret for de ca. 20.000 riste i veje og stier og fra Kolding Spildevand, der har ansvaret for de kloakker, som løber nedenunder. Riste og kloakker må oftere og oftere tage imod store regnmængder. En varm sommer, som den vi oplever nu, øger risikoen for voldsomme skybrud og dermed presset på kloakkerne. Men det er ikke altid kloakkerne, der er problemet. Nogle gange kan vandet nemlig ikke engang komme derned.

“Problemerne opstår især hen på sommeren, når landmændene høster og folk har travlt i haverne og i løbet af efteråret, når løvfaldet giver mange visne blade. Nogle steder bliver ristene i eller langs vejen dækket af halm, græs, blade, kviste og lignende, der blæser rundt og samles i dem. Når det sker, så risikerer man, at regnvandet bare løber hen over eller uden om risten i stedet for ned i den. Derfor kan man i nogle tilfælde redde både sig selv og sine naboer fra en oversvømmet kælder eller andre vandskader ved ganske enkelt at fjerne skidtet, der har samlet sig ved ristene,” forklarer Troels Kragh fra Kolding Kommunes By- og udviklingsforvaltning.

Kolding Kommune fejer med jævne mellemrum vejkanterne og renser ristene, men kan lige præcis i denne tid ikke følge med, når der fra dag til sag samler sig halm og visne blade langs vejene.

Opfordring: Hjælp hinanden

Direktør Per Holm fra Kolding Spildevand understreger, at rene riste ikke vil forhindre alle oversvømmelser:
“Nogle gange falder der så meget regn på kort tid, at kloakkerne ikke kan følge med, selvom vandet fint kan løbe derned. Vi arbejder hele tiden på at forbedre kloaksystemerne, men de kommer aldrig til at kunne klare hvad som helst.”

Publiceret 07 August 2014 15:00