Giv skolebørnene en trafiksikker skolestart

I de kommende uger vil mange nye og små trafikanter bevæge sig ud på vejene. Haderslev Kommune er med i den landsdækkende kampagne ”Pas på de små i trafikken”. Kampagnen skal minde trafikanterne om at passe ekstra godt på de nye skolebørn – ikke kun når d

Af
pra

Det kan være svært at overskue trafikken, når man kun er 5 eller 6 år og skal over en skolevej, hvor biler, cyklister og knallerter suser forbi i høj fart. Samtidig er der mange nye regler og gode råd, som børnene først skal til at lære og huske i trafikken. Haderslev Kommune er derfor igen i år med i trafiksikkerhedskampagnen ”Pas på de små i trafikken”.
Kampagnen skal minde bilisterne om, at de skal passe ekstra godt på de mange skolebørn, der nu skal ud i trafikken hver dag
"Vi har nu lavet trafiksikkerhedskampagne ved skolerne i 25 år. Det særlige i år er dog, at der med den nye skolereform bliver to tidspunkter på dagen, hvor der er rigtig mange børn, der skal til og fra skole. Det kræver ekstra opmærksomhed fra både bilister og elever, og det vil vi forsøge at gøre opmærksom på," siger trafiksikkerhedsmedarbejder i Haderslev Kommune, Sonja Svendsen.
"Det er et stort ansvar at få børnene sikkert til og fra skole. Vi skal alle være med til at passe godt på de mange nye børn i trafikken. Derfor har vi blandt andet sat plakater op langs skolevejene, så bilisterne er ekstra opmærksomme og husker at sænke farten ved skolerne," siger hun.

Øvelse gør mester

Forældrenes rolle er vigtig, når fremtidens trafikanter skal klædes godt på. De skal ud på vejene og træne trafiksikkerhed med deres børn. Det kræver øvelse og praktisk erfaring, hvis børnene skal blive sikre trafikanter og lære, hvad de skal holde øje med på vejene. Derfor får alle forældre materialer, der nemt og enkelt viser, hvordan man kan træne med sit barn og give barnet en trafiksikker viden og erfaringer med i skoletasken.
"Skolestartskampagnen sætter fokus på, hvor vigtigt det er, at forældrene kommer ud i trafikken med deres børn og øver vejen til skole. Hvis man kun kører sine børn i skole i bil, så lærer de ikke at begå sig i trafikken. Parker eventuelt et stykke fra skolen og gå det sidste stykke og tal om, hvad barnet skal være opmærksom på," siger Gitte Aagaard, pædagogisk konsulent i Rådet for Sikker Trafik.
Politiet vil i ugerne omkring skolestart sætte ind med ekstra kontrol ved mange af landets skoler. Det gør de for at få bilisterne til at lette foden fra speederen og holde godt øje med de mange nye skolebørn i trafikken.

"Pas på de små i trafikken”

Den landsdækkende kampagne ”Pas på de små i trafikken” kører fra uge 32 til og med uge 35. Kampagnens formål er at få især bilisterne til at vise hensyn til de nye, små trafikanter og at få forældrene til at træne skolevejen til fods eller på cykel med deres barn.
Der sættes store plakater med billeder af børn op ved skolerne for at minde bilisterne om, at de skal passe på de nye elever, og lærerne udleverer ved skolestart et opgavehæfte til 0. klasserne med trafikopgaver. Forældrene får desuden en folder med gode råd til, hvordan de kan træne i trafikken med deres barn. Når eleverne møder i skolen, får de udleveret en skolevejskasket og en gul sikkerhedsvest, så de kan blive synlige i gadebilledet.

Vind i klassekonkurrencen

Alle 0.klasser kan deltage i en konkurrence hvor eleverne skal løse et opgavehæfte og deltage i konkurrencen om en trafikkage. Bag kampagnen står Rådet for Sikker Trafik, Kommunerne i Danmark og TrygFonden.Fem gode råd til de nye skolebørns forældre:

1. Vælg den sikreste rute til skolen – ikke nødvendigvis den korteste
2. Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne
3. Husk cykelhjelmen og lær dit barn at give tegn i trafikken
4. Er du i bil så vælg evt. en ugentlig gå- eller cykeldag
5. Husk at børnene kopierer dine vaner i trafikken

Publiceret 09 August 2014 10:15