Der er nordisk premiere på 'Tilbage til Haifa' på Teatret Møllen i Haderslev.

Der er nordisk premiere på 'Tilbage til Haifa' på Teatret Møllen i Haderslev.

Hjem, men til hvad?

Teatret Møllens jubilæumsforestilling giver nordisk premiere til et stykke, der fortæller om konflikten mellem israelere og palæstinensere

Af
Af Carl Skøtt

Når Teatret Møllen i Haderslev har premiere på sit næste stykke, skrives et stykke teaterhistorie. Det er nemlig egnsteatrets 40 års jubilæumsforening. Historie af en helt anden slags fortælles i jubilæumsforestillingen Tilbage til Haifa.
Det er altid tankevækkende at knytte fortid og nutid sammen - ikke kun i teaterforestillinger - og her sker det ydermere samtidig med, at nye kapitler skrives i den lange historie om israelernes og palæstinenseres besværlige forhold til hinanden.
Tilbage til Haifa bringer skuepladsen til Israels fødsels i 1948. Den fødsel var godt for nogle, skidt for andre, for palæstinensere i tusindtal måtte flygte fra deres hjem, og familier blev splittet. Hovedpersonerne er et par, der 20 år efter, at de har måtte flygte fra Haifa, vender tilbage. Det sker i håbet om at finde deres søn, som de dengang ikke fik med sig.
De finder sønnen, men mødet mellem forældre og søn udvikler sig ikke helt som forventet.
Jubilæumsforestillingen fortæller om nogle fås skæbne, og også om en konflikt, der stadig er højspændt - nu mere i Gaza-striben end i Haifa, men skæbnefortællinger om mennesker på begge sider af konflikter er universelle.
Tilbage til Haifa får nordisk premiere i Haderslev 23. august. Forestillingen, der gives i en musikalsk ramme, bygger på en roman af den afdøde palæstinensiske forfatter Ghassan Kanafani.

Publiceret 13 August 2014 13:00