Modeller fra blandt andet arbejdet med mindesmærket ved Ground Zero i New York blev i denne uge løftet ind på øverste etage hos KØS i Køge.(Foto: MR)

Modeller fra blandt andet arbejdet med mindesmærket ved Ground Zero i New York blev i denne uge løftet ind på øverste etage hos KØS i Køge.(Foto: MR)

Ny udstilling svævede ind fra hele verden

KØS modtog i denne uge en række skitser og modeller til sin kommende udstilling, som blandt andet omfatter indsigt i monumenter og mindesmærker i New York og Berlin.

Af
Martin Rasmussen

KUNST: Få et indblik i processen bag det omdiskuterede mindesmærke på Ground Zero i New York efter angrebet den 11. september 2001, og hør om overvejelserne bag svenske Jonas Dahlbergs monument for Utøya-tragedien.
Det er bare et par af tilbuddene til gæsterne på KØS fra næste måned, når museet i Køge byder inden for til den nye store udstilling, som retter fokus mod både danske og internationale mindemærker.
Udstillingen åbner først den 6. september, men forberedelserne er i fuld gang, og tirsdag i denne uge ankom en række af de skitser og modeller, som KØS vil præsentere om nogle uger.
Flere af modellerne har en tyngde og nogle dimensioner, som ikke ville tillade selv de mest ihærdige flyttemænd at bære dem op ad de indvendige trapper på KØS, så værkerne blev - godt pakket ind - løftet ind gennem et vindue til den øverste etage i den gamle skolebygning.
- Det er en spændende udfordring, sagde museumsinspektør Lene Bøgh Rønberg med et forbløffende roligt blik rettet mod de tunger kasser med ordet "Fragile" i versaler trykt på siderne, som hang i en tynd metalwire på vej op mod det - set fra gadeniveau - ret smalle vindue.
Men hele operationen var både velplanlagt og -udført, så modellerne og skitserne landede sikkert inden for i museet. Med i kasserne i denne uge var blandt andet modeller og skitser til 9/11 Memorial i New York og nogle samtidskunstværker fra Fourth Plinth på Trafalgar Square i London af navne som Elmgreen & Dragset m.fl.
Mindesmærker i det offentlige rum er en genre, der ifølge Lene Bøgh Rønberg havde sin glansperiode for omkring 100 år siden, men den har fået en renæssance inden for de senere år, og det er altså blandt andet nyere eksempler, som de fleste vil nikke genkendende til, som museet giver et indblik i fra den 6. september og helt fra til begyndelsen af 2015.
Med sin præsentation af banebrydende danske og internationale mindesmærker er udstillingen den første af sin slags, der viser de nye og mest centrale tendenser inden for genren i dag.
Udover 9/11 Memorial i New York og monumentet for Utøya-tragedien i Norge er også Peter Eisenmans holocaust-monument i Berlin blandt hovedværkerne i udstillingen, som forventes at kunne tiltrække gæster fra et stort opland.
Der er åbningsfest lørdag 6. september med taler, folkekøkken og et til KØS skræddersyet show fremført af Mette Horn.

Publiceret 13 August 2014 17:15