Lus kan smitte, når man har hovederne tæt sammen.

Lus kan smitte, når man har hovederne tæt sammen.

Trængsel i klasserne i det nye skoleår

I nogle klasser kommer der til at være flere hundrede, når folkeskolerne tager hul på det nye skoleår – eller måske endnu flere. Det er dog ikke ekstra elever, der er tale om, men derimod udbrud af lus, der eksploderer, når børnene er tilbage efter sommer

Det er stort set umuligt for en børnefamilie at gå igennem skoleårene, uden én eller måske mange gange at få lus med hjem. Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at mere end 150.000 børn får lus over en periode på syv måneder – og at det på nogle klassetrin er tæt på hver 5. dreng og hver 3. pige, der på lidt over et halvt år oplever at få lus. Og specielt i august og september kommer de ubudne gæster på besøg.
Erfaringen visen nemlig, at det særligt er i ugerne efter sommerferien, at luseepidemierne blomstrer. Lus spredes ved direkte kontakt, og i ferieperioderne, hvor man ofte er tæt sammen, er der derfor større risiko for at få lus. Og når børnene så kommer i skole igen, spredes de små parasitter så yderligere.
"Efter børnene har været hjemme i de lidt længere ferier – som her efter sommerferien – oplever vi en markant stigning i omfanget af lus," fortæller farmakonom, Marie Sejlund, der har skrevet hovedopgave om lus, i en pressemeddelelese.

Lægger op til 300 æg

En enkelt voksen lus kan efter parring lægge op til 300 æg, der klæber sig fast til hårstråene ved hovedbunden og efter ca. 10 dage udklækkes til lus, hvorefter processen kan gentage sig. Ikke mindst derfor understreger Marie Sejlund vigtigheden af at komme i gang med behandling øjeblikkeligt, hvis først de ubudne gæster har taget bo i hovedbunden.
"Lus er generende og spredes meget hurtigt – så både for andres og ens egen skyld gælder det om at komme dem til livs så hurtigt som muligt. Men med den rette behandling i form af en kombineret kur med en luseshampoo og en tættekam, kan det heldigvis gøres hurtigt og effektivt. Og vil man være på forkant, hvis først der er udbrud af lus i skole eller børnehave, er det en god ide at behandle med en forebyggende spray, så man helt undgår de kedelige gæster. Det gælder specielt for børn med langt og kraftigt hår, hvor opgaven med at kæmme kan være en både svær og ubehagelig opgave," fortæller Marie Sejlund.

Gå væk lus

De forebyggende midler indeholder et naturligt stof, som lusene afskyr. Det er fuldstændig lugtfrit for mennesker, men kommer lusene i nærheden af sprayet hår, vender de simpelthen om og finder bo et andet sted. Både luseshampoo, tættekamme og forebyggende spray kan fås på alle apoteker.
På mange skoler er forældre og personale rigtig gode til at informere om, hvis der er udbrud af lus. Men nogle steder bliver det forbigået i tavshed, så man ikke får information, selvom man gerne vil forebygge. Men vil du have et fingerpeg, om der er mange luseudbrud i dit område, kan du på luseradar.dk se, hvor omfattende lusene har fat i hver kommune, ligesom du kan tilmelde dig lusealarmen og få besked, hvis der er høj risiko for smitte med lus i din kommune.

Publiceret 13 August 2014 15:00