Henry Adsbøl, 76, kan med Julie Kjær Madsen, 19, som medtramper igen cykle ud i naturen. (Foto: Jens Braarup)

Henry Adsbøl, 76, kan med Julie Kjær Madsen, 19, som medtramper igen cykle ud i naturen. (Foto: Jens Braarup)

Cykeltaxaer skal få ældre ud i naturen

Kolding Kommune vil investere i rickshaws til plejecentrene

Af
Af Jens Braarup

Mange ældre på Koldings plejecentre kommer ikke rigtig uden for plejecentret, fordi fysikken og førligheden ikke er til det. Derved går de glip af gode naturoplevelser.

Det vil kommunens seniorudvalg med formand Søren Rasmussen, Dansk Folkeparti, i spidsen nu råde bod på. Et enigt udvalg har netop besluttet at indkøbe en cykeltaxa, en såkaldt rickshaw, til hver af kommunens 15 plejecentre.
Ideen er, at frivillige, gerne unge, skal kunne cykle en tur med de ældre, som derved ikke blot kan komme lidt ud og opleve by og natur, men også knytte et nyt, personligt bekendtskab, måske venskab, til et andet menneske. Det mindsker isolationen og ensomheden, og det skaber større livskvalitet for de ældre.

Pengene til indkøb af de 16 Christiania cykeltaxaer med elmotor, 8 gear, taxakaleche og taxapude er bevilget. Hver cykel koster cirka 27.500 kr.
Enkelte plejecentre i Kolding har i forvejen en såkaldte sofacykel, som ældre med en hjælper kan cykle en tur på. De bevares.

En god ide

“Det er en fantastisk god ide med de cykler”, siger Henry Adsbøl, 76, beboer på Munkensdam Plejecenter og Kollektivboliger.
Den pensionerede blikkenslager har i sine yngre dage været en ivrig cyklist og også aktiv fodboldspiller i Olympia.
Nu rækker fysikken ikke længere, og han savner at komme ud i naturen. Med en frivillig besøgsven som medtramper i sofacyklens pedaler kan det igen lade sig gøre.

Fællesskab på tværs

Plejecentret er nærmeste nabo til Munkendam Gymnasium. Her går Julie Kjær Madsen, 19, i 3b. Hun kan sagtens se sig selv i et samarbejde med plejecentret som frivillig cykeltaxa-chauffør.

“Jeg cykler i forvejen i skole hver dag. Jeg kan godt se mig selv i rollen som cykelhjælper og være med til at gøre et ældre menneske glad.
I forvejen er vi nærmeste naboer. På den her måde vil vi også kunne få skabt et fællesskab på tværs af alder”, siger hun.

Det er meningen, at rickshaw-cyklerne skal kunne bookes, og koordineringen af chauffører og passagerer skal ske via en elektronisk kalender.

Søren Rasmussen efterlyser frivillige, som vil gå ind i arbejdet. Måske kunne de komme fra cykelklubber, måske fra kommunens uddannelsesinstitutioner.

Centerleder Jette Samuelsen glæder sig over cykeltaxa-satsningen:
“Et par måneder, så er vi i gang”, siger hun.

Publiceret 18 August 2014 19:30