Strandkål ved Øster Strand. De skulle smage godt, men plant dem hellere hjemme i haven.

Strandkål ved Øster Strand. De skulle smage godt, men plant dem hellere hjemme i haven.

Naturen lige nu:

Strandkålen lokker

En særlig slags kål vokser blandt andet ved Øster Strand

Af
Af Ole Klottrup Danmarks Naturfredningsforening

En tur på Østerstrand er fuld af oplevelser: Smukke sten, muslingeskaller, krabbekløer og andet godt.
Og lidt væk fra vandkanten er der også særegne planter. I sand og grus og mellem stenene i høfder finder du af og til en stor og flot, blålig plante - i juni og juli med hvide blomster i en halvskærm.
Det er strandkål. De kødfulde blade er svagt blålige og dækket af et lag voks.
Hvis du ser planten, kan det være, at sommerfugle-larver er i gang med at æde bladene.
Strandkål tilhører korsblomsterfamilien, og dens medlemmer er vært for kålsommerfuglens grønne larver. Det naturens orden.
Derimod synes vi, at kommunens borgere skal afstå fra at forsøge sig med at spise blomsterne - de første sprøde vårskud siges at være delikate. De skulle minde om broccoli, have en frisk kålsmag og indeholde masser af vitaminer og mineraler. Intet under at strandkål er kommet på mode med det nye nordiske køkken!
Vi fandt kun to planter. Begge ganske vist meget store og flotte på en lang kyststrækning. Men med så få planter, synes vi, at man hellere skal holde sig til broccoli fra torvet eller en af byens butikker.

Spreder sig trillende

Når strandkålen er færdig med at blomstre, dannes dens frugter. De er i to dele og knækker let over. Den yderste, kuglerunde del kan rulle hen ad stranden og spredes på den måde, og den kan også flyde på havet.
Det ser ud til, at spredningen af frø er effektiv, for vi har strandkål langs de fleste kyster ved vores indre farvande, men ikke på Vestkysten.
Hvis du endelig gerne vil smage strandkål, så tag nogle af dens frugter og så dem i haven til foråret. Også her siges strandkål at trives godt.

Følg også årets gang på Facebook og få inspiration til ture ud i naturen: Danmarks Naturfredningsforening i Fredericia

Publiceret 18 August 2014 06:00