Juhhuuuuuu - frihed.

Juhhuuuuuu - frihed.

Hest fra Givskud til Mongoliet

En prezewalskihest har været på en meget lang tur, der startede sidste år i Givskud Zoo og nu er endt på stepperne i Mongoliet.
I slutningen af 60'erne forsvandt den sidste tilbageværende vildhest – Przewalskihesten - fra dens sidste levesteder i Mongoliet, og dermed var arten uddød i naturen. Men en effektiv avl af hestene i zoologiske haver har betydet, at antallet nu er så stort at Przewalskiheste kan genudsættes i naturen.
Initiativtageren til mange af disse Przewalski-genudsætninger er Prag Zoo, der igennem de sidste 55 år har ført stambog på alle Przewalskiheste i fangenskab. I en årrække er Przewalskiheste født i europæiske zoologiske haver blevet genudsat i deres oprindelige leveområder i Gobiørkenen i Mongoliet.
I juli var Przewalskihesten 'Bayan', der er født i Givskud Zoo i 2010, med på turen. Bayan kom til Prag allerede forrige år, hvor hun var kandidat til at komme af sted, men dog ikke blev valgt.
I år var det så endelig hendes tur til at komme af sted. Efter en tur på 33 timer i både fly og lastbil blev Bayan den 1. juli, lukket ud i en akklimatiseringsindhegning sammen med to andre hopper, hvor de skal blive vinteren over. Her vil lokale rangere holde øje med dem, og fodre dem hvis det bliver nødvendigt. Hvis hestene trives til foråret, vil de blive lukket ud og dermed blive vildtlevende przewalskiheste.
”På grund af genudsætningerne og fødsler i naturen er der nu over 300 przewalskiheste i Mongoliet og arten bliver nu klassificeret som ”truet”, og er altså ikke længere uddød i naturen. Det har det internationale avlssamarbejde, og nu altså også en hest fra Givskud Zoo, været med til at sikre udtaler biolog Kim Skalborg Simonsen i en pressemeddelelse.

Publiceret 20 August 2014 09:00