Ullas miljøstation, nu mangler hun bare flere virksomheder, der vil være med til projektet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

Ullas miljøstation, nu mangler hun bare flere virksomheder, der vil være med til projektet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

“Papirkurven skal afskaffes”

Ulla Gade Isager vil have os til, at sortere affaldet meget bedre end vi gør i dag

Af
Af Anders Godtfred-Rasmussen

“Det er simpelthen utroligt, hvad folk kan finde på at smide ud,” fortæller en ivrig Ulla Gade Isager til Lokalavisen Budstikken, mens hun fremviser sin nyeste model, af den genbrugsstation til affald hun har udviklet.
52-årige Ulla Gade Isager fra Fredericia sprang ud på det dybe vand som selvstændig tidligere i 2014. Det var for at få gang i hendes projekt om at få mere genbrug bragt ind på kontorgangen i virksomhederne, i første omgang i Vejle og Fredericia.
Det er tydeligt, at genbrug ligger hende på sinde, i de mange år hun har arbejdet som rengøringsassistent, har det gået hende på, at det ikke er muligt at genbruge mere af det affald, som vi alle smider ud, mens vi er på arbejde.
“Papirkurven burde afskaffes, eller kun bruges til papir, da affaldet ellers ikke bliver sorteret korrekt. Derfor vil jeg gerne have afskaffet papirkurven, da den ødelægger sorteringssystemerne, og blander alt affald sammen. For at vi kan blive bedre til at genbruge, så skal alt affald sorteres ved kilden, og kilden er forbrugeren,” siger Ulla Gade Isager.
Al begyndelse er svær, og det har ikke været nemt for Ulla Gade Isager, at få sit forsøgsprojekt op at stå. Heldigvis har hun fået god hjælp fra Affaldgenbrug i Vejle, og væksthuset i Erritsø. Indtil videre er det dog kun to virksomheder, der har meldt sig til projektet, og hun er nu i gang med at få deres bestillinger produceret, så projektet kan komme i gang.
“Jeg vil gerne have flere med i forsøgsprojektet, for jo flere der er med, desto mere viden får vi ind omkring brugen af mine miljøstationer, som jeg kalder dem,” siger Ulla Gade Isager.
De fleste forstår nødvendigheden i at genbruge, men der er stadig lang vej fra forståelsen, og så til at virkelig gøre noget ved det, mener Ulla Gade Isager.
“Det er en holdningsændring der skal til, vi er vant til brug og smid væk kulturen, og det er vi ved at blive kvalt i. På et eller andet tidspunkt løber vi tør for ressourcer, så selv om meget genbruges i dag, kan vi blive meget bedre til det,” siger Ulla Gade Isager.

Starter ved børnene

Derfor vil Ulla Gade Isager også starte med at lære børnene om genbrug, og hun prøver derfor at få sine miljøstationer ud i børnehaver.
“Jeg har lavet en mini-model, som jeg bruger til fremvisninger af projektet. Denne model kan også bruges i børnehaver. Jeg forestiller mig, at hullerne skal formes i forhold til det, der skal i, for eksempel som et æbleskrog til det grønne affald. Man skal starte med børnene, så kan de lære deres forældre, hvordan sorteringen skal gøres,” siger Ulla Gade Isager med et smil på læben.

Systemet går ud på, at brugeren får et skab på hjul, hvor der i toppen er lavet et antal huller, alt efter hvor meget affald der skal sorteres.
Et eksempel er huller til plastic, batterier, almindeligt skrald og papir.
virksomheden kan selv bestemme udformningen og antal huller til sortering, og samtidig kan den placeres forskellige steder i virksomheden, da den kan køres rundt.

Model til børnehaver. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

Model til børnehaver. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

Publiceret 21 August 2014 07:45