Arkivar Karsten Merrald Sørensen.

Arkivar Karsten Merrald Sørensen.

Arkiv går på jagt efter lokale 1914-minder

En campingvogn på markedsdagen 27. august skal lægge hus til lokalhistorisk snak og helst også ny-indsamlede billeder og andet

Af
Peter Friis Autzen

Det er ikke til at vide, om fredericianerne ligger inde med spændende beretninger fra Første Verdenskrig. Eller personlige effekter fra den tid.
Men hvis nogen har sådan nogle ting liggende på loftet, i kælderen eller andre steder, vil Lokalahistorisk Arkiv For Fredericia og Omegn meget gerne se det.
Derfor rykker arkivet og museet i fællesskab ud med en campingvogn for at møde fredericianerne på Axeltorv på onsdag den 27. august i tidsrummet mellem klokken 10 og klokken 14.
“Det er imens der er markedsdag på torvet,” siger arkivar Karsten Merrald Sørensen.
Han glæder sig til at invitere fredericianerne indenfor i vognen til at få en god, lokalhistorisk snak - samt forhåbetlig at få kendskab til nogle hidtil ubeskrevne blade i Fredericias historie.
“Vi har faktisk ikke ret meget materiale fra årene 1914-18. Det vil vi gerne have mere af,” siger Karsten Merrald Sørensen.

Obrydningernes tid

I 1914, hvor Første Verdenskrig bryder ud, er det kun fem år siden, at voldanlægget blev nedlagt og solgt til kommunen. Det er i gang med at blive omdannet til en park.
Fredericia er gået fra at være en fæstningsby til at være en garnisonsby.
Det betyder blandt meget andet, at byens soldater sendes andre steder hen i landet, når der er optræk til krise eller krig, hvor de tidligere skulle forsvare Fredericia.
“Det var et markant skifte for Fredericia og for den økonomi, soldaterne også udgjorde for byen,” siger Karsten Merrald Sørensen.
Soldaterne fra Fredericia blev i 1914 sendt til blandt andet Viborg, Ålborg og København. Siden blev store reserver dog indkaldt til blandt andet Fredericia.
Imens skrev de lokale aviser en del om krigen og om risikoen for, at den kom hertil.
“Men der var forskel på, hvad de skrev,” siger Karsten Merrald Sørensen.
Socialdemokraten skrev en del om, at byens soldater var væk, og at folk nu måtte klare dagens dont selv. Men Fredericia Dagblad fokuserede mere på det militære, og at Fredericia var efterladt forsvarsløs.

Det er denne campingvogn, Lokalhistorisk Arkiv rykker ud i for at møde fredericianerne og høre deres historier fra 1914-1918.

Det er denne campingvogn, Lokalhistorisk Arkiv rykker ud i for at møde fredericianerne og høre deres historier fra 1914-1918.

Personlige beretninger

Karsten Merrald Sørensen håber, at folk vil møde op i arkiv-campingvognen i næste uge. Dels for at lytte til beretninger om byens historie. Og dels for at vise effekter frem og komme med de beretninger, der ikke er kendte endnu.
“Det sker, at der dukker rigtig spændende beretninger op,” siger arkivaren og fortæller om en såkaldt døds-medalje, som en kvinde i Fredericia fik tilsendt fra det canadiske militær.
“Hendes søn var fire-fem år fordinden emigreret til Canada, hvor han havde meldt sig friviligt til krigstjeneste. Han mistede livet i 1916,” siger Karsten Merrald Sørensen.
“Sådan en historie får vi kun kendskab til, fordi nogen gør os opmærksom på den. Og den slags henvendelser håber vi på flere af,” siger han.
Hvis folk ikke vil af med deres gamle breve og billeder, kan arkivet scanne dem ind
Karsten Merrald Sørensen Arkivar

Publiceret 21 August 2014 09:15