Et stigende antal danske og udenlandske tyvebander bryder ind på byggepladser eller i håndværkeres varevogne og forsyner sig med alskens værktøj, entreprenørmaskiner og dieselolie.
Problemet vokser, fordi mange byggepladser samt håndværkerbiler, der holder parkeret på en mørk villavej aften og weekend, ikke er sikret mod tyveri. Desuden er det mere reglen end undtagelsen, at håndværkere undlader at mærke deres maskiner og værktøj med et navn eller anden form for identifikation.
Opfordrer til dialog
Sådan lyder det samstemmende fra Sydøstjyllands Politi og Syd- og Sønderjyllands Politi, der opfordrer byggebranchen til at gå i dialog med politiet om initiativer, der vil gøre det sværere at være tyv og lettere at identificere stjålet byggemateriale.
“Det er et stort problem, at værktøj og maskiner ikke er mærket. For det første bliver det dermed lettere at afsætte tyvekosterne. For det andet bliver det sværere for anklagemyndigheden at få tyvene dømt. Endelig kan vi heller ikke levere genfundet materiale tilbage til ejerne,” siger specialkonsulent Christian Østergaard, Det Kriminalpræventive Sekretariat ved Syd- og Sønderjyllands Politi og fortsætter:
“Der er nogle i branchen, som er parat til at købe stjålet værktøj, entreprenørmaskiner og dieselolie. Og det er med til at give tyveknægtene blod på tanden. Så det her er ikke alene politiets problem. Folk burde sige nej til at købe de her stjålne ting,” siger Christian Østergård.
Politiinspektør Steen Erdeling, Sydøstjyllands Politi, er enig. “Vi lever i en travl hverdag, og ikke alle tænker på, at man burde mærke sine arbejdsredskaber,” siger han.
Politiet har ikke tal for, hvor ofte der sker et indbrud på en byggeplads eller i en håndværkerbil, men ifølge Dansk Byggeri koster det branchen 600 millioner kroner årligt.
Afviser kritikken
Branchedirektør i Dansk Byggeri, Niels Nielsen, afviser dog, at branchen ikke gør tilstrækkeligt for at sikre byggepladser og håndværkerbiler mod tyveri.
“Man kan altid drøfte, om vi gør nok. Men jeg synes, at der bliver gjort rigtig meget, Jeg tror også, at virksomheder som hovedregel mærker deres værktøj. Man er nødt til at tænke på forebyggelse af tyveri og foranstalte videoovervågning, afskærmning og aflåsning,” siger Niels Nielsen.
Men er det ikke en invitation til tyvene, hvis man lader sin varevogn stå med værktøj i foran privaten?
“Jo, du kan sige, at i og med, at man har regler om, hvordan vognene skal mærkes, kan man jo se, at det er håndværkerbiler. Og det er nødvendigt, at man har noget værkstøj i sin kassevogn. Og det ved tyvene jo,” siger Niels Nielsen.
Kunne det ikke være en fordel, at man låste værktøjet inde?
“Jo. Men man skal tænke på, at bygge- og anlægsbranchen er udsat for en utrolig hård konkurrence. Og for alle foranstaltninger er man nødt til at se på, hvor meget beskyttelse, det giver, i forhold til produktiviteten. Hvis man skulle fjerne alt værktøj fra byggepladsen hver aften, ville det kræve så mange ressourcer, at det ikke var den løsning, man skulle anvende,” siger Niels Nielsen.
Han tilføjer, at håndværkere blandt andet beskytter værktøjet uden for arbejdstiden ved at sætte skovlen på store gravemaskiner ned over det, så det er skjult.