Gruppen Svestar fortolker musik og tekster med inspiration fra de breve, som de udsendte soldater sendte hjem.

Gruppen Svestar fortolker musik og tekster med inspiration fra de breve, som de udsendte soldater sendte hjem.

Tid til at mindes

Nustrup Kirke inviterer til såvel mindegudstjeneste som mindekoncert i anledning af 100 året for første verdenskrig

Af
pra

2014 er et årstal, som giver anledning til mange mindedage. Det er året for begyndelsen på 1. verdens krig. ”Den store krig” fik i høj grad betydning for denne landsdel. Nustrup var under tysk herredømme, og alle våbenføre mænd blev indkaldt til krigen. Den tyske værnepligt gik fra det fyldte 17. år til det fyldte 45. år.
Første mobilisering fandt sted søndag den 2. august 1914, siden blev der indkaldt til reservestyrkerne. De fleste sønderjyder gjorde tjeneste ved regiment nr. 84 og 86 danskerregimenterne, som blev indsat i Belgien. Der var her krigen begyndte, da en tysk hær invaderede Belgien med det mål at trænge ind i Frankrig nordfra og besætte Paris. De danske soldater var med fra begyndelsen i de første augustdage ved angrebet på Liege. Ingen havde regnet med, at krigen ville vare fire lange år. Soldaterne håbede, at det hurtigt var overstået. Men sådan gik det ikke. Mange døde. De fleste var unge mænd i begyndelsen af tyverne. Nogle havde koner og børn der hjemme. I alt 54 mænd fra sognet døde i den store krig, de fleste i Frankrig og Belgien, men også nogen døde i Rusland på østfronten. Der var lykkeligvis også nogen der kom hjem, men mange havde skader på krop eller sjæl, hvilket de måtte lide under resten af deres liv.
I våbenhuset i Nustrup Kirke er der opsat en mindetavle for de faldne og savnede fra Nustrup Sogn.
Søndag den 24. august klokken 10.00 afholdes i Nustrup kirke en mindegudstjeneste for de sønderjyske krigsdeltagere. Efterkommere, børn og børnebørn af de mænd, der drog i krig, inviteres til at deltage i gudstjenesten og være med til at ære deres minde. Musik og salmer til denne gudstjeneste vil være relateret til 1. verdenskrig, bl.a. vil der blive spillet musik fra Carl Nielsens ”Moderen” som blev skrevet i anledning af genforeningen i 1920.
Den efterfølgende torsdag, den 28. august kl. 19.30, er der koncert i Nustrup Kirke med gruppen 'Svestar'. Gruppen har rødder til Haderslev, men er nu spredt over hele landet. Sangeren Anne Refshauges oldefar var indkaldt til tysk krigstjeneste. På baggrund af oldefarens breve hjem til familien, har gruppen lavet musikalske fortællinger om oldefarens oplevelser under 1. verdenskrig. Det er disse oplevelser vi skal høre om i ord og toner til koncerten.

Publiceret 21 August 2014 10:15