Line Sommer i snak med en kenyaner under sit ophold i det østafrikanske land. (Foto: Anna Lundbak).

Line Sommer i snak med en kenyaner under sit ophold i det østafrikanske land. (Foto: Anna Lundbak).

Line Sommer til kamp for kærligheden i Kenya

Af
Af Freja Strand Oszadlik

RETTIGHEDSKAMP: Line Sommer fra Lille Skensved er netop hjemvendt efter hendes livs rejse til Kenya, hvor hun mødte unge homoseksuelle, som alle lever et dobbeltliv for at undgå udstødelse, vold og fængsel.
Det er ikke kun i Uganda og Rusland at homoseksuelle forfølges. Homoseksuelle i Kenya oplever i stigende grad diskrimination og stigmatisering. De nægtes adgang til skoler og universiteter, udstødes af venner og familie og det som er værre.
Line Sommer og seks andre unge nyudklækkede studenter har været med Operation Dagsværk i det østafrikanske land for at undersøge konsekvenserne af at forelske sig i en person af samme køn.
Operation Dagsværk arbejder i år sammen med Sex & Samfund for at fremme homoseksuelles rettigheder i Kenya. Gennem lokale organisationer vil 500 unge homoseksuelle blive trænet til at gå i dialog med politikere og beslutningstagere inden for sundhedsvæsnet og uddannelsessystemet med fokus på overtrædelser af basale menneskerettigheder.
- Det var så surrealistisk da jeg fik et menneskeligt ansigt på diskriminationen af homoseksuelle i Kenya. Jeg følte mig så uvidende omkring livet, da jeg talte med en transkønnet, som var blevet voldtaget af sin onkel på grund af sin seksualitet. Der gik det virkelig op for mig, at denne kamp handler om menneskeliv, det er ikke bare tørre tal på et stykke papir, fortæller Line Sommer, der lige er gået ud af Roskilde Gymnasium.
Det næste halve år skal Line Sommer arbejde på fuld tid som frivillig hos Operation Dagsværk og være med til at forme årets oplysningskampagne for danske elever på ungdomsuddannelserne.

Når kærlighed er kriminelt

I Kenya mødte Line Sommer Elly, som er bøsse, hvis kæreste begik selvmord sidst i maj. Ellys kæreste hængte sig selv, fordi han var ulykkelig over at leve et dobbeltliv. Han skammede sig over at elske mænd i stedet for kvinder og skammede sig samtidig over ikke at turde springe ud og fortælle sin familie om sit sande jeg.
Denne frygt er ikke unormal i Kenya, hvor homoseksuelle ofte bliver nægtet lægehjælp på hospitaler og klinikker. De bliver offentligt ydmyget og stillet til skue i lokalsamfundet. De bliver udsat for vold og endda seksuelle overgreb, selv af deres egne familiemedlemmer.
- Jeg synes, at det er uretfærdigt, at bare fordi man er homoseksuel og født i Kenya, så har man ikke ret til kærlighed. At lege kærlighedens politi er en krænkelse af privatlivet og retten til at være, den man er. fortæller Line Sommer.
I Kenya kan man få fængselsstraf for at kysse en person af samme køn på gaden. Men alligevel er der mange unge homoseksuelle, der hver dag kæmper mod diskrimination og kræver retten til at være, som de er.
Line Sommer er meget imponeret over, at disse unge mennesker tør at sætte livet på spil og udfordre de religiøse og politiske ledere i kampen, om at få lov til at forelske sig i dem, de vil. De vil jo bare leve på lige fod med resten af den kenyanske befolkning.
- Jeg er så stolt af at være en del af kampen og skabe en forandring i Kenya. I Danmark tager vi sommetider vores rettigheder for givet. Rettigheder er noget man kæmper for i andre dele af verden, det er ikke en selvfølge at kunne elske frit eller have retten til at være, den man er, siger Line Sommer.
Nu glæder hun sig til at arbejde for, at Operation Dagsværks kampagne bliver en succes. Hun håber på at kunne motivere og engagere de danske gymnasieelever til at tage arbejdshandskerne på den 5. november på årets dagsværkdag for at støtte Kenyas homoseksuelle i kampen for lige rettigheder.

Line Sommer i en fortrolig snak med to kenyanske mænd. (Foto: Anna Lundbak).

Line Sommer i en fortrolig snak med to kenyanske mænd. (Foto: Anna Lundbak).

Publiceret 22 August 2014 16:00