Ullas miljøstation. Nu mangler hun bare flere virksomheder, der vil være med til projektet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Ullas miljøstation. Nu mangler hun bare flere virksomheder, der vil være med til projektet. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen.

Rengøringsassistent vil afskaffe papirkurven

52-årig rengøringsassistent har opfundet miljøstation til at sortere affald på kontor

Af
Af Anders Godtfred-Rasmussen

“Det er simpelthen utroligt, hvad folk kan finde på at smide ud,” fortæller en ivrig Ulla Gade Isager til Lokalavisen Budstikken, mens hun fremviser sin nyeste model, af den genbrugsstation til affald, hun har udviklet.
52-årige Ulla Gade Isager fra Fredericia er i år sprunget ud på det dybe vand som selvstændig.
Det var for at få gang i hendes projekt om at få mere genbrug bragt ind på kontorgangen i virksomhederne, i første omgang i Vejle og Fredericia.
Det er tydeligt, at genbrug ligger hende på sinde. Hun har i mange år arbejdet som rengøringsassistent, og det har altid gået hende på, at det ikke er muligt at genbruge mere af det affald, som vi alle smider ud, mens vi er på arbejde.
“Papirkurven burde afskaffes eller kun bruges til papir, da affaldet ellers ikke bliver sorteret korrekt. Derfor vil jeg gerne have afskaffet papirkurven, da den ødelægger sorteringssystemerne og blander alt affald sammen. For at vi kan blive bedre til at genbruge, skal alt affald sorteres ved kilden, og kilden er forbrugeren,” siger Ulla Gade Isager.

To virksomheder

Al begyndelse er svær, og det har ikke været nemt for Ulla Gade Isager at få sit forsøgsprojekt op at stå. Heldigvis har hun fået god hjælp fra Affaldgenbrug i Vejle og væksthuset i Erritsø. Indtil videre er det dog kun to virksomheder, der har meldt sig til projektet, og hun er nu i gang med at få deres bestillinger produceret, så projektet kan komme i gang.
“Jeg vil gerne have flere med i forsøgsprojektet, for jo flere der er med, desto mere viden får vi ind omkring brugen af mine miljøstationer, som jeg kalder dem,” siger Ulla Gade Isager. De fleste forstår nødvendigheden i at genbruge, men der er stadig lang vej fra forståelsen, og så til at virkelig gøre noget ved det, mener Ulla Gade Isager.
“Det er en holdningsændring der skal til. Vi er vant til brug og smid væk kulturen, og det er vi ved at blive kvalt i. På et eller andet tidspunkt løber vi tør for ressourcer, så selv om meget genbruges i dag, kan vi blive meget bedre til det,” siger Ulla Gade Isager.

Model til børnehaver. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

Model til børnehaver. Foto: Anders Godtfred-Rasmussen

Starter ved børnene

Ulla Gade Isager vil starte med at lære børnene om genbrug, og hun prøver derfor at få sine miljøstationer ud i børnehaver.
“Jeg har lavet en mini-model, som jeg bruger til fremvisninger af projektet. Denne model kan også bruges i børnehaver. Jeg forestiller mig, at hullerne skal formes i forhold til det, der skal i, for eksempel som et æbleskrog til det grønne affald. Man skal starte med børnene. Så kan de lære deres forældre, hvordan sorteringen skal gøres,” siger Ulla Gade Isager med et smil på læben.

Publiceret 24 August 2014 08:00