Kira Skovgaard Simonsen, 22, tør godt vise, at man kan være smuk selv om man har ar og stomi.

Kira Skovgaard Simonsen, 22, tør godt vise, at man kan være smuk selv om man har ar og stomi.

Kira har modet

Naturligvis ville hun gerne være sine ar og sin stomi foruden, men hun ved at hun er smuk også med disse

Af
Peter Rasmussen

tør du Tør du vise verden hvor smuk du er - også selv om du har ar og skader på kroppen?
Det spørgsmål stillede fotografen Lasse Baltzer, der netop er kendt for at kunne tage stærke billeder med kant.
“Ja det tør jeg godt,” svarede flere end 20 mennesker. Én af disse var Kira Skovgaard Simonsen på 22.
Ved første øjekast er Kira en helt almindelig - og smuk - ung kvinde, og det er også sådan hun gerne vil være. Men facaden lyver. Kira har en skrækkelig historie bag sig, hvor mere end halvdelen af hendes unge liv har været et smertehelvede. Næsten 100 gange har hun været indlagt på hospitalet og flere end 50 gange har hun været i fuld narkose.
Det er tarmene, som er syge hos Kira, og det har givet enorme problemer.
Kira har stadig mange problemer, og det vil hun have resten af livet. Men meget er blevet rigtig meget bedre. Det skyldes den stomi hun fik lavet for et års tid siden:
“Det er ikke fedt at fortælle folk at man har stomi, men for mig har det været helt fantastisk. Nu kan jeg leve og jeg kan realisere mine drømme,” siger pigen, der næste år kan kalde sig bachelor i Sundhed og Ernæring.

Væk med tabuer

At hun står her denne småkolde dag i Lasse Baltzers nye studie i Haderslev, er ikke kun for at bevise noget for sig selv. Kira står her med en mission:
“Det er lidt ligesom når jeg går i bikini på stranden. Jeg vil gerne vise min omverden, at man også kan være smuk med en stomi. Og alle er velkommen til at spørge ind til det. Det er der nu næsten aldrig nogen so gør,” siger hun.
“På en måde er det liegsom om at vi har lært at fatte sympati og håndtere når vi f.eks ser en pige uden hår på hovedet. Men vi har stadig svært ved at have et fornuftigt forhold til sygdommen, der omfatter tarme. Det er ligesom for ulækkert,” siger Kira som håber at hun kan være med til at flytte med folks opfattelse. Ud over disse billeder, som bliver en del af “Tør du?” udstillingen, skal hun også fotograferes til en kalender sammen med en del andre, som har stomi.
Kiras mor så stolt til under fotosceancen. Hun ved hvor hårdt det har været for datteren og beundrer modet.

Publiceret 26 August 2014 06:00