Kristian Løbner og Torsten Bo Jørgensen fra Cowi fremlagde deres analyse for handels- og erhvervsfolk samt politikere. Foto: Peter Friis Autzen

Kristian Løbner og Torsten Bo Jørgensen fra Cowi fremlagde deres analyse for handels- og erhvervsfolk samt politikere. Foto: Peter Friis Autzen

Rapport:

Farligt med for mange butikker

FredericiaC kan blive en trussel mod Fredericias eksisterende handelseliv i bymidten

Af
Peter Friis Autzen

Fredericia bør genoverveje, hvor mange butikker, der skal bygges på FredericiaC.
Det anbefaler rådgivningsfirmaet Cowi efter at have gennemført en stor analyse af Fredericias detailhandel.
“Hvis FredericiaC for hurtigt udbygges med det planlagte antal kvadratmeter til butikker, vil det have negativ indflydelse på midtbyen,” siger projektleder Torsten Bo Jørgensen.
Blandt byens forretningsdrivende har der i flere år været en bekymring for, at FredericiaC ville suge kunder, omsætning og levedygtighed ud af butikkerne i den eksisterende bymidte. Fra politisk side har svaret været, at de to bydele kan udvikles uden at ødelægge hinandens forretningsgrundlag. Men her går Cowi ind og slår en tyk streg under, at der er en begrænsning.
“Det er ikke realistisk at knytte midtbyen og FredericiaC sammen med butikker. Det er der ikke grundlag for. Hvis de to bydele skal knyttes sammen, må det være af noget anden end butikker,” siger civilingeniør og byplanlægger Kristian Løbner fra Cowi.
Han har samarbejdet med Torsten Bo Jørgensen om analysen, der er udført på bestilling af kommunen.

Hvad nu?

Cowis rapport blev afleveret til Fredericias politikere og andre parter i debatten om byens erhvervsudvikling. Det skete i forbindelse med en informationsmøde på rådhuset mandag aften i sidste uge.
Rapporten rummer nogle modsigelser. For eksempel hævder analysen, at det daglige prisniveau ikke er væsentligt for folks valg af handelsby. Men omvendt er tilbud og udsalg meget væsentlige.
Rapporten anbefaler også, at bydelene får hver sin butiks-profil. Men samtidig viser tallene, at alle butikskategorier har glæde af at ligge side om side.
Læs kommentar fra udvalgsformand Jean Brahe (C) og Fredericia Shopping-formand Christian Jungmark her på siden.

Sælg p-pladser

Et kontroversielt forslag fra COWI går på at nedlægge nogle af Fredericias parkeringspladser.
“Byen har flere p-pladser, end der er brug for. Derfor kunne det være en idé at sælge nogle af pladserne og bruge dem på måder, der gør mere gavn,” siger Torsten Bo Jørgensen.
Pengene fra salget kunne bruges til at etablere et system af elektroniske p-henvisningsskilte.

null

Publiceret 26 August 2014 11:45