Folkeuniversitetet er efterårsklar

Et sikkert tegn på, at vi er på vej mod efteråret er Sydvestjysk Folkeuniversitets netop udsendte program, der som altid har en række tilbud.
Den sædvanlige velkomstforelæsning, i år mandag 8. september, har titlen ”Demokratiets tilstand”. Professor Tim Knudsen, der er kendt for at udtrykke sig klart, og ofte politisk ukorrekt, vil give sin vurdering af det danske politiske system, bl.a. det problematiske ved at stadig flere folketingsmedlemmer og ministre savner kendskab til Verden udenfor Christiansborg, og at topembedsmændene i stigende grad er blevet sparringspartnere for ministrene.
i Ribe begynder et forløb om ”Vestens kunsthistorie”, mens man i Esbjerg bl.a. markerer 100-året for Asger Jorns fødsel og desuden har et lørdagskursus om ”Symboler i europæisk kunst”. Musikinteresserede kan glæde sig til i Esbjerg at høre om barokoperaer og i Ribe om ”Vitalisme i Rued Langgaards kompositioner”.
Historieområdet er som altid fyldigt. 100-året for udbruddet af 1. Verdenskrig belyses fra fire forskellige vinkler, men der sættes også fokus på den østeuropæiske stormagt i forløbet ”Fra Sovjetunionen til Putin”, hvor ikke mindst den aktuelle situation i Ukraine vil blive analyseret. I 25-året for omvæltningerne i Centraleuropa vil Søren Riishøj forklare, hvorfor det utænkelige alligevel skete.
Vadehavsområdet er nu kommet på UNESCO' verdensarvsliste, men området har også en helt særlig bygningskultur, hvorom der kommer et foredrag i Ribe.
Efterårets program tæller mere end det nævnte, og Folkeuniversitetets formand, Bent Iversen, er da glad for både bredden og kvaliteten.
”En meget stor del af vore undervisere er universitetsforskere, der gerne rejser langt og for et yderst beskedent honorar for at videregive deres viden. Uden denne vilje til vidensformidling ville der ikke være noget Folkeuniversitet”, siger Bent Iversen i en pressemeddelelse.
Programmet ligger på bibliotekerne og kan ses på hjemmesiden www.fu.sdu.dk.

Publiceret 28 August 2014 15:00